Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань правоохоронної діяльності

Бородін у передвиборчій програмі пообіцяв домагатися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення

25 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Владислава Бородіна з обіцянкою домагатися притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення.
Виконано
Сказано 25 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=21131.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1442
  • http://www.ccu.gov.ua/dokument/13-r2020
  • https://www.president.gov.ua/news/shodo-rishennya-konstitucijnogo-sudu-za-podannyam-grupi-naro-64865
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14055

Результат

31 жовтня 2019 року в парламенті прийняли законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів № 1031".

Згідно із законопроектом, відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн грн перевищують його законні доходи. Законопроєкт передбачає механізм цивільної конфіскації майна, якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн. Цивільна конфіскація і кримінальна відповідальність – буде доступний тільки НАБУ, САП і ВАКС.

Народний депутат був відсутній на голосуванні.

4 серпня 2020 року 47 народних депутатів України, більшість з яких представники партії "ОПЗЖ", звернулися до Конституційного суду України з клопотанням визнати такими, що не відповідають Конституції України окремі положення Закону України "Про запобігання корупції" від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII зі змінами, Кримінального кодексу України.

Відповідно до рішення Конституційного суду України №13-р/2020 від 27 жовтня 2020 року окремі пункти та деякі статті Закону України "Про запобігання корупції" від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII зі змінами та стаття 366-1 Кримінального кодексу України визнані неконституційними. Це ті статті, які надавали та розширювали повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції, стосувалися особливостей врегулювання конфлікту інтересів, який виникає у діяльності окремих категорій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також врегульовували діяльність Єдиного державного реєстру декларацій та визначали кримінальну відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Таким чином за сприяння депутатів ОПЗЖ та декількох представників інших політсил, суд зміг скасувати право НАЗК збирати, аналізувати, перевіряти, зберігати і оприлюднювати декларації. Відповідно доступу до цієї інформації не матимуть представники громадськості та ЗМІ. У результаті чого, шляхом подання до КСУ, було заблоковано роботу Національного агентства з питань запобігання корупції.

27 жовтня 2020 року в Офісі президента України відреагували на рішення КСУ, запевнивши, що відповідні інструменти для боротьби проти корупції в законодавстві України будуть збережені, або, в крайньому разі, поновлені.

Враховуючи те, що рішення КСУ не підлягають оскарженню, умови програмної обіцянки, а саме повернення відповідальності чиновників за незаконне збагачення, не є виконаними.

29 червня 2021 року народні депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт №4651 про відповідальність за недостовірне декларування. Таке голосування у парламенті відбулося після того, як він отримав пропозиції до документа від президента Володимира Зеленського. Згідно з президентськими правками, неподання декларації уповноваженою особою пропонується карати штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі строком на один рік. Також з законопроєкту вилучили положення, згідно з яким майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта, необхідно вказувати у декларації, лише якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народний депутат підтримав даний законопроєкт.