Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Дунда у передвиборчій програмі пообіцяв добиватися очищення та перезавантаження антикорупційних органів

25 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Олега Дунди з обіцянкою добиватися очищення та перезавантаження антикорупційних органів.
Не виконано
Сказано 25 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=20823.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=795
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1814

Результат

2 жовтня 2019 року ВРУ ухвалила законопроект №1029 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції. Ініціатива передбачає:

1) змінити форму урядування НАЗК з колегіальної на одноосібну. Голову агентства призначатиме на посаду КМУ відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

2) змінити порядок формування та склад конкурсної комісії з відбору Голови Національного агентства, забезпечивши участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

3) з метою посилення спроможності Національного агентства здійснювати покладені на нього функції, забезпечення гарантій його незалежності:

- усунути законодавчі прогалини для забезпечення належного доступу Національного агентства до реєстрів та баз даних, адміністратором (держателем) яких є державні органи, зокрема до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, а також доступу до інформації про вчинені нотаріальні дії, інформації, що міститься у системі депозитарного обліку цінних паперів;

- встановити, що Національне агентство має право отримувати інформацію з відкритих баз даних, реєстрів іноземних держав, у тому числі після внесення плати за отримання відповідної інформації, якщо така плата вимагається для доступу до інформації;

5) встановити, що Національне агентство визначає порядок відбору декларацій для проведення обов'язкової повної перевірки та черговість такої перевірки на підставі оцінки ризиків, а також визначає порядок автоматизованого розподілу обов'язків з проведення повної перевірки між уповноваженими особами Національного агентства. Це дасть змогу належним чином впорядкувати проведення повної перевірки, зосередивши її насамперед на перевірці декларацій з високим ризиком, а також встановити об’єктивний та прозорий розподіл перевірок серед уповноважених працівників агентства.

Після ухвалення закону, КМУ 15 січня 2020 року призначив нового очільника НАЗК – Олександра Новікова. 25 травня НАЗК розпочали перевірку декларацій за новою процедурою, керуючись системою логічного та арифметичного контролю.

3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2116 "Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань", документ стосується перезавантаження ДБР. "Слуга народу" віддала 224 голоси "за".

Обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки народний депутат не підтримував ухвалення цих ініціатив.