Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань освіти, науки та інновацій

Грищук у передвиборчій програмі пообіцяв внести законопроект зі створення інфраструктури для сортування та переробки сміття

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Романа Грищука з обіцянкою внести законопроект зі створення інфраструктури для сортування та переробки сміття
Виконано
Сказано 20 червня 2019 р.

Джерело

  • https://cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=21147.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=67116

Результат

17 жовтня 2019 року депутат став співавтором закону №2207-2. Проект закону передбачав створення правових передумов для захисту навколишнього природного середовища та здоров’я людей шляхом запобігання або зниження негативних наслідків утворення відходів та поводження з ними, а також зменшення загального впливу використання ресурсів та підвищення ефективності такого використання, використання відходів як матеріальних та енергетичних ресурсів. 13 травня 2020 року його було заслухано та знято з розгляду.

Законопроектом зокрема передбачено:

- створення умов для розбудови інфраструктури у сфері поводження з відходами, що відповідатиме вимогам екологічної безпеки.

- зберігання та видалення відходів здійснюються в місцях, визначених органами місцевого самоврядування з врахуванням вимог земельного та природоохоронного законодавства, за наявності дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, в якому визначені види та кількість відходів, загальні технічні вимоги, заходи безпеки, відомості щодо утворення, призначення, методів оброблення відходів відповідно до встановлених умов їх зберігання. Забороняється змішування чи захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія.

- забороняється несанкціоноване скидання і захоронення відходів, у тому числі побутових, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров'я людини. Забороняється проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату.

- національний план поводження відходами розробляється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища та затверджується Кабінетом Міністрів України.

- особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища застосовує до суб'єктів господарювання штрафні санкції.

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки законопроєкт було зареєстровано у ВРУ, що було пунктом передвиборчої програми 2019 року в Романа Грищука