Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Каспрук пообіцяв вимагати дострокових виборів

24 липня 2018 року міський голова Чернівців Олексій Каспрук пообіцяв судитися та вимагати дострокових виборів у разі, якщо його позбавлять повноважень міського голови. "Звісно буду судитися. Буду судитися, вимагати дострокових виборів. По закону новий секретар має звернутись до Верховної Ради щодо призначення виборів чернівецького міського голови, дострокових", - заявив він (відео 12:26-12:55).
Виконано
Сказано 25 липня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=wW2eOpYEAtw
  • https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/chernivci---bez-miskogo-golovi-deputati-pripinili-povnovazhennya-oleksiya-kaspruka-34467
  • https://molbuk.ua/chernovtsy_news/154387-kaspruk-podav-pozov-do-sudu-pro-vyznannya-svoyeyi-vidstavky-nezakonnoyu.html
  • https://www.unian.ua/society/10527771-u-chernivcyah-sud-ponoviv-na-posadi-miskogo-golovu-kaspruka.html
  • https://molbuk.ua/chernovtsy_news/171501-oleksiy-kaspruk-vystupaye-za-dostrokovi-vybory-miskoyi-rady-ta-miskogo-golovy.html
  • https://molbuk.ua/chernovtsy_news/177829-kaspruk-prosytyme-zelenskogo-pro-pozachergovi-vybory-u-chernivcyakh.html?fbclid=IwAR0c6L8clMNMAy8waZRaByRmXBuo53Aoa31xt-0RI4HrpiA5mMT_xFiKRXg
  • Лист Чернівецької МР від 25 вересня 2019 року
  • https://pogliad.ua/news/chernivtsi/kaspruk-zvernuvsya-do-golovi-vru-schodo-pozachergovih-viboriv-u-chernivcyah-378064

Результат

30 вересня 2019 року міський голова Чернівців Олексій Каспрук звернувся до Верховної Ради України та народних депутатів з клопотанням терміново призначити у Чернівцях позачергові вибори міської ради та міського голови. Оскільки Олексій Каспрук неодноразово звертався до відповідних органів державної влади з клопотаннями про призначення дострокових виборів міського голови та Чернівецької міської ради - обіцянка отримує статус "виконано".

Нагадаємо про попередній перебіг подій:

26 липня 2018 року депутати міської ради припинили повноваження Олексія Каспрука на посаді Чернівецького міського голови. Виконувачем обов'язків став секретар міської ради Василь Продан, який і ініціював відставку мера. "Жодних юридичних підстав немає... я як кістка у горлі депутатів", - сказав Олексій Каспрук.

14 серпня 2018 року стало відомо, що Олексій Каспрук подав до суду, щодо визнання незаконною свою відставку та поновлення на посаді міського голови Чернівців.

23 квітня 2019 року суд поновив на посаді міського голови Чернівців Олексія Каспрука. Чернівецький окружний адміністративний суд визнав неправомірним рішення Чернівецької міської ради про дострокове припинення повноважень міського голови Чернівців Каспрука, яке було прийняте 26 липня 2018 року.

24 квітня 2019 року на прес-конференції Олексій Каспрук заявив: "Я чітко розумію, що єдиний шлях для того, щоби кардинально виправити ситуацію в місті це дострокові вибори міської ради та міського голови. Сподіваюся, у Верховній Раді буде розуміння того, що це рішення необхідно приймати".

22 липня 2019 року міський голова Чернівців заявив, що буде звертатись до Президента України та Верховної Ради з метою призначення перевиборів Чернівецької міської ради та міського голови Чернівців.

За інформацією Чернівецької міськради від 25 вересня 2019 року, Олексій Каспрук 22 липня 2019 року направив звернення до Президента України Володимира Зеленського, у якому просив ініціювати звернення до Верховної Ради України про призначення позачергових виборів Чернівецької міської ради та Чернівецького міського голови. На вказане звернення Офіс Президента України в особі С.Трофімова зазначив, що Президент не наділений повноваженнями порушувати перед Верховною Радою питання про призначення виборів міських рад та міських голів.