Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв зустрітися з представниками великого бізнесу та обговорити «амністію капіталів»

18 квітня 2019 року кандидат в Президенти України Володимир Зеленський пообіцяв зустрітися з представниками великого бізнесу та обговорити «амністію капіталів». «Серед наших законопроектів є законопроект «Про амністію капіталу». П'ять відсотків – повинні бути умови для всіх хто не олігарх. Що стосується олігархів, я готовий до цієї зустрічі, я впевнений що ця зустріч відбудеться, з великим бізнесом. Я думаю, що відсоток вони можуть більший пожертвувати Україні, яка дала їм мільярди. І правила повинні бути для всіх однакові. Головне питання – чи підтримає Верховна рада цей законопроект. Я впевнений, що ми з усім бізнесом домовимося», – заявив Зеленський (відео 45:07).
Архів
Сказано 18 квітня 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=CwxYGHHjq_I&feature=youtu.be&t=2707
  • Лист ОПУ від 28 лютого 2020 року
  • Лист Офісу президента від 21 травня 2020 року
  • Лист ОПУ
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/51880.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/52036.html

Результат

Щодо запровадження «амністії капіталів». 25 лютого 2021 року президент Зеленський зареєстрував у Раді пакет законопроєктів про податкову амністію (про одноразову «нульову декларацію» для бізнесу) – №№ 5153-5156. Згодом вони були ухвалені Радою та в червні-липні підписані президентом (№№ 1539-ІХ, 1524-IX, 1542-IX).

Закон № 1539-ІХ: створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів; визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

_________________________________________________________________________________

Щодо зустрічі з представниками великого бізнесу для обговорення «амністії капіталів». З метою перевірки цієї обіцянки, редакція в лютому, травні 2020 року та в жовтні 2021 року направляла запити в Офіс Президента України. Але в отриманих відповідях не було поінформовано про ініціювання/проведення зустрічі президента з представниками великого бізнесу для обговорення «амністії капіталів», або про зворотне. У зв'язку з цим, публікацію вирішено перенести в розділ «архів».

Якщо суб’єкт обіцянки або третя особа не погоджується зі статусом обіцянки, надаючи документально підтверджені докази її виконання або невиконання, аналітики порталу беруть до уваги такі докази й повторно вивчають коректність статусу. Якщо надані докази є достовірними, статус обіцянки може бути змінений.

Нагадаємо, що обіцянку президента Зеленського «вести прозорі стосунки з підприємцями» визначено редакцією як невиконану.