Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова Партії промисловців і підприємців України

Кінах пообіцяв, що приватизації української газотранспортної системи не буде

Народний депутат від Партії регіонів, президент УСПП Анатолій Кінах заявив, що приватизації української газотранспортної системи не буде. "Приватизації газотранспортної системи України не буде. Не можна допустити газового монополіста Газпром до внутрішніх мереж, цього не допускає жодна держава, тому що це руйнує національну енергетичну безпеку. І безумовно, консорціум можливий лише за участю трьох сторін: Європейський союз як споживач, Україна - як транзитер , Росія-як постачальник, а бажано ще і Азербайджан, Середня Азія, для того, щоб мати диверсифікований ринок енергоносіїв", - заявив Кінах.
Виконано
Сказано 18 січня 2012 р.

Джерело

  • http://korrespondent.net/business/economics/1309218-kinah-privatizacii-gazotransportnoj-sistemy-ukrainy-ne-budet
  • http://www.rbc.ua/ukr/newsline/show/yanukovich-predvaritelnuyu-rynochnuyu-tsenu-ukrainskoy-gts-11072012174600
  • http://dt.ua/ECONOMICS/deputati-priynyali-zakon-pro-reformuvannya-upravlinnya-gts-ukrayini-148685_.html
  • http://tvi.ua/new/2014/09/08/poroshenko_pidpysav_zakon_pro_reformuvannya_hts
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51386
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6256

Результат

В січні 2014 року українська ГТС залишалась у державній власності. Разом із тим, у липні 2012 року президент Віктор Янукович заявив, що задля збереження та модернизації ГТС Україна продовжить роботу над створенням консорціуму з Росією та ЄС. При цьому він зауважив, що в серпні 2012 року експерти мають назвати ринкову вартість системи. 14 серпня 2014 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 4116а "Про внесення змін до деяких законів України про реформування системи управління єдиної ГТС України". Законопроект підтримали 228 депутатів. А. Кінах, також, підтримав зазначений законопроект. Згідно із законом, функції з оперативно-технологічного управління українською ГТС передаються від державного підприємства оператору Єдиної газотранспортної системи України, що визначається центральним органом виконавчої влади, яка забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі. Функції оператора ГТС України може бути закріплено за суб’єктом господарювання, засновником і власником якого може виступати виключно держава чи держава (володіння не менш як 51% корпоративних прав) та юридична особа (юридичні особи), яка належить та контролюється резидентами країн Європейського Союзу та США. 8 вересня Президент України П. Порошенко підписав вказаний закон.

Зазначимо, що 27 серпня 2014 року Президент України П. Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради України сьомого скликання, призначивши вибори на 26 жовтня.