Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Член Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України

Євтушок запевнив, що фракція голосуватиме за розірвання дипломатичних відносин з Росією

3 грудня 2018 року народний депутат України Сергій Євтушок запевнив, що фракція голосуватиме за розірвання дипломатичних відносин з Росією. Ведуча телеканалу zik поцікавилась у Євтушка, чи голосуватиме фракція за розірвання відносин з Росією. На що той дав схвальну відповідь :"Звичайно голосуватимемо, як і голосуватимемо про розірвання стосунків дипломатичних". (відео 4:34-4:48)
Не виконано
Сказано 3 грудня 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/I6uZKtRPuD4?t=175
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=21168
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=16569
  • https://dt.ua/POLITICS/mzs-ne-planuye-rozrivati-diplomatichni-vidnosini-z-rosiyeyu-295312_.html
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukrajina-rosija-vidnosyny-klimkin/29717389.html

Результат

Станом на серпень 2019 року дипломатичні відносини з Росією не були розірвани. На даний час Україна припинила чинність 49 угод із Росією. Через перебування у Росії громадян України припинення дипломатичних відносин несе за собою важкі наслідки для українців закордоном. Обіцянка отримує статус "не виконано".

У січні Верховна Рада голосувала за поправку №615 до законопроекту щодо реінтеграції Донбасу (№7163), що передбачає розрив дипломатичних відносин з Росією. Однак, голосів не вистачило для її ухвалення. Євтушок був відсутній тому і не підтримав цю пропозицію.

Станом на 18 січня 2019 року як заявив Міністр закордонних справ Клімкін, наразі в Росії перебувають понад два з половиною мільйони громадян України, також у Росії і в окупованому нею Криму Москва утримує 70 українців як політичних в’язнів.

Міністр також нагадав, що Україна на цей час уже припинила чинність, за його даними, 49 угод із Росією: 2 міждержавні угоди, 25 міжурядових, 19 міжвідомчих і 3 міжрегіональні. Крім того, опрацьовується припинення ще майже 50 угод.

27 листопада 2018 року за словами радника глави МЗС, з точки зору політичного іміджу, позиція збереження дипломатичних відносин з Росією - "не дуже комфортна", але інтереси громадян України, які перебувають в Росії з різних причин, є вагомим аргументом проти розірвання.