Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гриневич планує запровадити базове наукове фінансування в університетах у 2019 році

5 грудня 2018 року міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що з 2019 року буде запроваджено базове наукове фінансування в університетах за пріоритетами досліджень, які потрібні країні. «І, до речі, з наступного року ми вперше запроваджуємо базове наукове фінансування в університетах. На нього виділена поки що невелика сума – це 100 мільйонів. Це вже початок. Ми маємо розробити механізми, де за пріоритетами досліджень, які потрібні країні, обираються найкращі конкурентоспроможні університети, і вони на це отримують базове наукове фінансування, за яке вони можуть повпливати і на штатний розпис дослідників, і на закупівлю обладнання, і так далі», – заявила міністр (відео 11:15).
Виконано
Сказано 5 грудня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=U2YVoA8CYf4&feature=youtu.be
  • https://mon.gov.ua/ua/news/komandi-ukrayinskih-naukovciv-zmozhut-obyednuvatisya-v-derzhavni-klyuchovi-laboratoriyi-shob-shukati-rishennya-velikih-spilnih-problem-postanova-kmu?fbclid=IwAR0d84QPVnDXkWOWMUkGdjyV2V801jnP3mWXPAARriclKcc-_-yNZ37tww8

Результат

10 липня 2019 року Уряд прийняв постанову, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій – це будуть команди науковців, що об’єднуватимуться попри відомче підпорядкування та сферу досліджень для вирішення масштабних сучасних проблем.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відзначила, що сьогодні Україна фінансує вузькі програми досліджень, однак провідні країни світу відходять від цього й спрямовують кошти на міждисциплінарні проекти. У них науковці з абсолютно різних закладів та сфер працюють над вирішенням спільних глобальних проблем. Під це вони зможуть отримувати кошти з різних джерел – від держави, бізнесу, міжнародних організацій тощо. Зокрема, передбачається надання грантів на лабораторії від Національного фонду досліджень.

Враховуючи вищенаведену інформацію, обіцянка отримує статус «виконано».