Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Тернополя

Надал запевнив, що батьки не будуть платити за групи продовженого дня

19 вересня 2018 року міський Голова Тернополя Сергій Надал запевнив, що міська влада не буде стягувати з батьків додаткову плату за групи продовженого дня, а утримання шкіл здійснюватиметься не коштом батьків. "Міністерство освіти фактично змушує місцеву владу стягувати кошти з батьків за навчання в групах продовженого дня. Але в Тернополі такого не буде, моя команда зробить все можливе щоб забезпечити конституційне право тернополян на безкоштовне навчання. Я офіційно заявляю, що жодна тернопільська сім'я не платитиме за групи продовженого дня. Зі свого боку хочу всіх запевнити, що моя команда не дозволить знищити тернопільську школу, не дозволить щоб вчителі не отримували зарплату, а утримання шкіл робили за рахунок батьків. Ми вас ніколи не кинемо на напризволяще", - заявив мер (01:58-03:12).
Виконано
Сказано 19 вересня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=NEdoAQI0QNE
  • https://narodna-pravda.te.ua/2018/09/14/ternopilski-chynovnyky-rozpovily-skilky-batky-platytymut-za-grupy-prodovzhenogo-dnya-ditej-shkolyariv-video/
  • https://te.20minut.ua/Osvita/grupi-prodovzhenogo-dnya-budut-bezkoshtovnimi-shkoli-povernut-batkam-g-10724518.html
  • http://teren.in.ua/2018/09/20/u-ternopoli-grupy-prodovzhenogo-dnya-budut-bezkoshtovnymy/
  • https://rada.te.ua/news/22954.html
  • Лист Тернопільської МР від 23 липня 2019 року
  • Лист Тернопільської міської ради від 13 січня 2021 року

Результат

Міська влада дотрималась обіцянки та не впроваджувала плату за перебування дітей у групах подовженого дня, тому публікація отримує статус "виконано".

Нагадаємо перебіг подій:

13 січня 2021 року Тернопільська міська рада повідомила, що додаткова плата за групу подовженого дня не встановлювалась.

Відповідно до інформації наданою Тернопільською міськрадою від 23 липня 2019 року, рішення про стягнення додаткової плати з батьків за групи продовженого дня у 2018 році прийнято не було. У 2019 році подібне рішення приймати не планується.

У 2018 році держава в загальному відмовилась від фінансування груп продовженого дня, оскільки це велике навантаження на бюджети міст. Така ситуація по всій країні. Міністерство освіти разом із Міністерством фінансів свідомо виключили фінансування груп продовженого дня, а також поділ класів на групи. Тільки до кінця року потрібно виділити 3,5 мільйона гривень на оплату праці педагогам та комунальні послуги щодо функціонування груп продовженого дня у школах, та на жаль, Тернопіль цих грошей немає, тому чиновники вирішили, що 60 відсотків будуть оплачувати батьки, а 40 відсотків буде фінансуватися з місцевого бюджету. Тернополяни активно оббивали пороги чиновників, аби фінансування груп лишилось незмінним і не лягло на плечі батьків. Їм це вдалось зробити. Міська влада звернулась до батьків з заявою і повідомила, що жодна тернопільська сім'я не платитиме за навчання. Всім тим, хто вже перерахував кошти за навчання їх повернуть.