Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Шахов заявив, що докладе зусиль, щоб все ж таки переселенці змогли голосувати

29 вересня 2018 року народний депутат України Сергій Шахов заявив, що докладе зусиль, щоб все ж таки переселенці змогли голосувати. "Я максимально докладу зусиль, щоб все ж таки переселенці змогли голосувати, достучуся до цього." Відео (51 : 25).
Не виконано
Сказано 29 вересня 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/MzXf5LV05tE?t=51m25s
  • https://mtot.gov.ua/tsvk-sproshheno-protseduru-zminy-mistsya-golosuvannya-dlya-vpo-donetskoyi-ta-luganskoyi-oblastej
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0129359-18#n2
  • https://tsn.ua/politika/vpo-i-vibori-do-verhovnoyi-radi-yak-progolosuvati-pereselencyam-1363896.html

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано". ЦВК сама становила нові правила голосування для ВПО, готуючись до президентських виборів. Нардепи не були причетні для впровадження цього рішення.

Станом на 12 липня 2019 року відбулося останнє пленарне засідання парламенту 8 сесії ВР. До цього часу нардеп Сергій Шахов не ініціював законопроекти щодо прав голосування переселенців.

З осіні 2018 року ЦВК максимально спростила систему голосування для ВПО. Для того, щоб проголосувати не за місцем реєстрації, мешканцям непідконтрольних територій достатньо було лише подати заяву та пред'явити паспорт.

Заяву про зміну місця голосування ВПО та іншим громадянам знову слід подавати власноруч. Після її розгляду (зазвичай процедура триває від кількох хвилин до кількох діб), до відділу реєстру треба звертатися знову, щоб отримати відповідне посвідчення, яке відтак слід пред’явити на дільниці для отримання бюлетеня для голосування.

На позачергових парламентських виборах, які відбулися 21 липня 2019 року, переселенці матимуть менше прав, ніж на президентських, кажуть оглядачі. Фактично, вони обиратимуть лише половину парламенту, адже через прив’язку виборчої адреси до одномандатних округів не зможуть проголосувати за кандидатів за мажоритарною системою.