Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Омелян обіцяє, що з січня 2019 року переобладнані транспортні засоби не будуть використовуватися для перевезення пасажирів

20 липня 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян пообіцяв, що з 1 січня 2019 року переобладнані маршрутки з вантажних транспортних засобів на пасажирські, не будуть використовуватися для перевезення пасажирів. «З 1 січня 2019 року маршрутки, які були переобладнані з вантажних транспортних засобів на пасажирські, не будуть використовуватися для перевезення пасажирів. Такі автобуси будуть евакуйовуватися на штрафні майданчики і потім йтимуть на металобрухт», – наголосив міністр.
Не виконано
Сказано 20 липня 2018 р.

Джерело

  • https://www.radiosvoboda.org/a/news/29378818.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/176-97-%D0%BF?find=1&text=%EF%E5%F0%E5%EE%E1%EB%E0%E4%ED%E0%ED%E8%F5#w11
  • https://mtu.gov.ua/projects/183/
  • https://mtu.gov.ua/projects/183/

Результат

Станом на 29 січня 2019 року в Україні діє постанова Кабінету міністрів України від 18.02.1997 № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», відповідно до якої забороняється надання послуг з перевезення пасажирів з використанням автобусів, переобладнаних з транспортних засобів іншого призначення, за відсутності протоколів випробувань таких автобусів на відповідність вимогам правил Європейської економічної комісії. Тобто, якщо у переобладнаному транспортному засобі безпечне скло, міцні сидіння та елементи їх кріплення, і це перевірено Національним агентством з акредитації, випробувальними лабораторіями, то ним можна здійснювати перевезення пасажирів.

Також, зазначені обмеження не стосуються переобладнаних автобусів, що здійснюють перевезення пасажирів на міських та приміських маршрутах згідно з договорами, укладеними до 1 травня 2009 року.

На офіційній сторінці Мінінфраструктури було розміщено проект постанови для громадського обговорення з 3 вересня до 3 жовтня 2018 року, який стосується автобусних перевізників та їх пасажирів. Проектом постанови пропонується внести зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176. Станом на січень 2019 року ці зміни не внесено.

Щоб підвищити безпеку, автори документа пропонують заборонити з 1 січня 2019 року експлуатацію автобусів, які переобладнані з транспортних засобів іншого призначення. Відповідно до проекту постанови, у водія, який керує переобладнаним автобусом повинен бути сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження колісного транспортного засобу виданий органом із сертифікації призначеним Міністерством інфраструктури.

ВИСНОВОК: оскільки з 1 січня 2019 року не заборонено використання переобладнаних транспортних засобів для перевезення пасажирів, тому обіцянка отримує статус «не виконано».