Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Розенко пообіцяв, що мораторій на ексгумацію поляків в Україні буде скасовано

19 червня 2018 року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що мораторій на ексгумацію поляків в Україні буде скасовано. «Ми не говоримо про те, що цей мораторій буде тривати вічно. Ми рано чи пізно його, безумовно, знімемо», – повідомив урядовець (відео:38:10). Нагадаємо, в кінці 2017 року український Інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні в зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах в Польщі, в тому числі в зв'язку з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовічі під Перемишлем (Республіка Польща).
Не виконано
Сказано 19 червня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=CQM_RE2lH3E
  • https://www.radiosvoboda.org/a/29984049.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2579846-varsava-ta-kiiv-domovlautsa-pro-ponovlenna-eksgumacii-polskih-zertv.html
  • https://ua.interfax.com.ua/news/interview/571039.html?fbclid=IwAR1kfc8BZXV6sG2STEimpS5f1oyDguUeriDC07R_MowhVl-PNWFausi4PY8

Результат

Станом на 14 листопада 2018 року Варшава веде переговори з Києвом щодо відновлення ексгумацій польських жертв в Україні. Про це в ефірі радіо Wnet заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович. «Ми ведемо переговори, хочемо провести ексгумації, аби оцінити масштаби і гідно поховати поляків, які там загинули», – підкреслив Чапутович, зазначивши, що найближчим часом вони продовжуватимуться.

7 березня 2019 року віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко повідомив про прогрес в українсько-польському історичному діалозі, наголосивши на готовності говорити відносно відновлення ексгумаційних робіт як на території Польщі українськими вченими, так і на території України – польськими.

4 червня 2019 року президент України Володимир Зеленський і президент Польщі Анджей Дуда провели зустріч у м. Брюссель, не оминаючи питання спільного минулого.

Керівник кабінету польського президента Кшиштоф Щерський, говорячи про очікування від зустрічі президентів, зазначив, що вважає, що «добрим початком» була б відміна українського мораторію на ексгумацію польських жертв волинської різанини.

Питання відміни мораторію на ексгумацію поляків станом на червень 2019 року залишається невирішеним, свідченням цьому є вищенаведений факт, тому обіцянка отримує статус «не виконано».