Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко пообіцяв притягати до кримінальної відповідальності за нецільове використання коштів для ремонту доріг

19 квітня 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв притягати до кримінальної відповідальності за нецільове використання коштів для ремонту доріг. «У взаємодії з міністерством транспорту. Я особисто у контакті з паном міністром з цього приводу, він надає нам оперативну інформацію про стан доріг. Звичайно більше мають зробити місцеві прокурори, кожен на своїй дільниці. Вивчити стан доріг, які були здані в експлуатацію після будівництва або капітального ремонту протягом 2016-2017 років. В разі очевидного руйнування цих об'єктів, порушувати кримінальні справи і притягувати до кримінальної відповідальності замовників, які підписали акти неякісних доріг, виконавців неякісних доріг, працівників технагляду, які підписували фейкові акти про якісні роботи. Цих три категорії осіб, по кожній ділянці зруйнованого дорожнього покриття, не принципового якого, державного чи комунального значення, будуть протягом трьох найближчих місяців проаналізовані і будуть притягатися до кримінальної відповідальності», – заявив генеральний прокурор (відео 7:59).
Виконано
Сказано 19 квітня 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/wfQj-zTI1cE?t=7m59s
  • Лист Генеральної прокуратури України від 26 вересня 2018 року
  • https://www.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_c=view&_t=rec&id=239706
  • Лист ГПУ від 22 квітня 2019 року
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

Результат

Відповідно до листа Генеральної прокуратури України від 26 вересня 2018 року, у квітні 2018 року керівникам регіональних прокуратур Генеральним прокурором було надано завдання вивчити стан додержання вимог законодавства при виявленні, реєстрації, розслідуванні та підтриманні публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях за фактами злочинів у сфері безпеки дорожнього руху, законності використання коштів, виділених на будівництво та ремонт автомобільних доріг.

Відповідно до листа ГПУ від 22 квітня 2019 року упродовж 2018 року за фактами розкрадання, нецільового використання бюджетних коштів, виділених на будівництво, утримання та ремонт автомобільних доріг було розпочато 347 кримінальних проваджень. Всього органами поліції розслідується 535 кримінальних проваджень цієї категорії.

За результатами розслідування до суду направлено 50 обвинувальних актів, закрито 64 кримінальних провадження. Крім того, У 2018 році правоохоронними органами викрито 3 організовані злочинні групи у складі 12 осіб, що займалися привласненням та розтратою грошових коштів, виділених на ремонт доріг. Обвинувальні акти скеровано до суду.

Нагадаємо, відповідно до статті 3 Кримінально процесуального кодексу України, притягнення до кримінальної відповідальності – стадія кримінального провадження, яка починається з моменту повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Враховуючи те, що особи, які використовували кошти для ремонту доріг не за призначенням, що в результаті привело до неякісного ремонту доріг, відповідають перед судом, обіцянка отримує статус «виконано».