Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Шкрум запевнила, що "Батьківщина" не дозволить передачі в управління української ГТС

4 квітня 2018 року народний депутат Альона Шкрум запевнила, що "Батьківщина" не дозволить передачі управління ГТС іншим особам. "У нас труба зараз старіє, втрачає модернізацію, втрачає якість. Нам потрібно або ремонтувати її самостійно, або вкладати в неї гроші, або її продавати за великі кошти іноземним інвесторам, або іншим інвесторам, або не робимо нічого. В уряду спочатку була позиція не робити нічого, не модернізувати трубу... А тепер позиція навіть не продати, а віддати безкоштовно, і цього "Батьківщина точно не буде дозволяти", - запевнила Шкрум.
Виконано
Сказано 4 квітня 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=L7h2AP49orQ
  • http://utg.ua/utg/about-company/unbundling-project/
  • https://www.kmu.gov.ua/news/anbandling-zaversheno
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67105
  • https://intvua.com/news/economics/1572449828-yuliya-timoshenko-batkivshchina-zahistila-ukrayinsku-gts.html

Результат

Станом на серпень 2019 року в Україні триває вирішення процесу анбандлінгу та передання газотранспортної системи в управління незалежному операторові. Це залежить від багатьох факторів та процедур. Альона Шкрум є новообраних депутатом і має можливість далі контролювати дане питання, тому обіцянка залишається зі статусом "в процесі".

Відділення незалежного оператора ГТС заплановано з 1 січня 2020 року. "Нафтогаз" планує здійснити анбандлінг (відокремлення оператора ГТС ) за моделлю ISO (Independent System Operator), яка забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), на якій наполягає Кабінет Міністрів, не потребує приватизації ГТС України.

Для активізації процесу анбандлінгу та передання газотранспортної системи в управління незалежному операторові Верховна Рада має ухвалити в другому читанні законопроект "Про концесію".

За прогнозами президента Зеленського, восени 2019 року буде ухвалено закон про концесії, який дасть можливість державі безпечно працювати з приватним сектором і приватними компаніями.

31 жовтня 2019 року було прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу №2239-1. Законопроект було прийнято з правкою Юлії Тимошенко, текстом якої унеможливлюється передача управління ГТС іншим особам.

1 січня 2020 року Олексій Гончарук повідомив новину, що процес анбандлінгу було завершено. Відповідно Оператор ГТС України отримав від НКРЕКП ліцензію сертифікацію і тарифи на транспортування газу, ставши незалежним суб'єктом. Шкрум вдалося здійснити бажане, тому обіцянка отримує статус "виконано".