Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Батьківщина"
  • Перший заступник голови Комітету з питань бюджету

Крулько пообіцяв, що фракція "Батьківщина" робитиме все можливе, аби в Україні з'явився LNG-термінал

5 березня 2018 року народний депутат Іван Крулько пообіцяв, що фракція "Батьківщина" робитиме все можливе, аби в Україні з'явився LNG-термінал (відео 1:07:42 - 1:08:06).
У процесі
Сказано 5 березня 2018 р.
Контроль виконання через 9 мiсяцiв.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=wQl4VJrcX9s&list=PLD3A76B6F97CB8430&index=5&t=0s
  • https://ua.news/ua/naftogaz-gotovytsya-k-rastorzhenyyu-kontrakta-s-rf-y-nashel-novogo-postavshhyka/
  • https://ua.news/ua/turtsyya-budet-blokyrovat-sooruzhenye-ukraynoj-lng-termynala-na-beregu-chyornogo-morya/
  • https://delo.ua/business/ukraina-hochet-postroit-pervyj-terminal-szhizhen-359604/

Результат

Обіцянка залишається зі статусом "в процесі" тому що, в новому парламенті є плани з 2020 року почати поставки газу в Україну через Трансбалканський газопровід (TANAP). Йдеться про поставки катарського зрідженого газу (LNG), а Вадим Івченко пройшов у ВРУ 9 скликання. "Слово і Діло" буде відсежувати розвиток подій.

В Україні було б вигідно збудувати LNG-термінал на узбережжі Чорного моря, але для цього потрібен дозвіл Анкари на проходження газових танкерів через Босфор. Однак Туреччина цього не дозволять, адже це складатиме конкуренцію їхнім середземноморським терміналам.Україна має досить обмежений інструментарій для взаємодії з Туреччиною в енергетичній сфері.

26 липня 2019 стало відомо в компанії "Оператор газотранспортної системи України" повідомили про плани з 2020 року почати поставки газу в Україну через Трансбалканський газопровід (TANAP). Йдеться про поставки катарського зрідженого газу (LNG), який буде грати роль якоїсь "перестраховки" і буде стримувати "Газпром" - це розповів президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

Слід зазначити, що скраплений газ безпосередньо в Україні вчинити не може, оскільки діє заборона Туреччини на проходження танкерів через Босфор і Дарданелли. Тому "Оператор ГТС" планує протестувати схему отримання скрапленого газу після регазифікації Трансбалканським газопроводом.

24 жовтня 2019 року експерт з інвестицій в енергетику аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Наталя Кацер-Бучковська повідомила, що переговори з інвесторами та іноземними компаніями про розробку проекту тривають.

Також повідомляється, що по позитивним прогнозам термінал буде запущено у 2025 році.