Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко пообіцяв передати до суду справу екс-голови міліції Києва Коряка щодо розстрілів на Майдані

20 лютого 2018 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв передати до суду справу екс-голови міліції Києва Коряка щодо розстрілів на Майдані. «Але головним наслідком діяльності цього року є те, що до суду піде справа по заочному засудженню підозрюваних Януковича, Захарченка, Якименка, Коряка та інших посадовців за дії та накази, що призвели до насилля і розстрілів на Майдані», – заявив Луценко (відео 1:30).
Не виконано
Сказано 20 лютого 2018 р.

Джерело

  • https://youtu.be/erzMIHzsCJo?t=1m30s
  • Лист ГПУ від 14 червня 2018 року
  • Лист ГПУ від 26 лютого 2019 року
  • https://hromadske.ua/posts/gorbatyuk-prokomentuvav-zayavu-lucenka-pro-zavershennya-slidstva-shodo-rozstriliv-na-majdani

Результат

20 лютого 2019 року генеральний прокурор України Юрій Луценко прозвітував, що ГПУ цього року фактично завершила слідство по тих, хто віддав злочинні накази, що привели до вбивств і поранень на Майдані.

Комісія експертів і залучених фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства прийняла висновок, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані знаходиться в прямому причинному зв'язку з рішеннями і діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих, зокрема і Шуляка, екс-міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани.

Однак, щоб передати справи підозрюваним, потерпілим та розпочати заочну процедуру засудження потрібно вдосконалити окремі положення КПКУ. Нагадаємо, у 2016 році Верховна Рада схвалила нові правила, дозволивши проводити заочну процедуру, якщо підозрюваний перебуває в розшуку понад 6 місяців або переховується за кордоном чи на окупованих територіях. Але ці правила перестали діяти після того, як офіційно запрацювало Державне бюро розслідувань.

Таким чином в жодній справі Майдану слідство не може бути завершено за заочною процедурою.