Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "За майбутнє"
  • Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нац. меншин і міжнаціональних відносин

Лубінець обіцяє підтримати в першому читанні законопроект про Антикорупційний суд

9 лютого 2018 року народний депутат України Дмитро Лубінець пообіцяв підтримати в першому читанні президентський законопроект про Антикорупційний суд (відео:57:40).
Не виконано
Сказано 9 лютого 2018 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=0RYnyT2Mynw&feature=share
  • https://112.ua/politika/rada-podderzhala-za-osnovu-zakonoproekt-ob-antikorrupcionnom-sude-435348.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=17131
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_dep?vid=2&kod=38
  • Лист народного депутата Дмитра Лубінця від 13 березня 2018 року
  • Лист Лубінця до керівника апарату ВРУ від 27 грудня 2017 року
  • Лист Лубінця голові ВРУ Андрію Парубію від 1 березня 2018 року

Результат

1 березня Верховна Рада ухвалила за основу запропонований президентом проект закону №7440 "Про Вищий антикорупційний суд". Закон передбачає, що вказаний суд розглядатиме справи, якщо предмет злочину або заподіяної шкоди як мінімум в 500 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 1 січня – це 881 тис. грн). Причому немає значення, хто розглядав справу – Нацполіція, генпрокуратура або НАБУ. Деякі зі статей стосуються порушень, пов'язаних з наркотиками або зброєю, а от щодо електронного декларування – жодної. Крім того, закон дасть можливість розгляду підслідних антикорупційному суду справ іншим судам. Претендентів на посади суддів пропонують перевіряти за допомогою поліграфа, якщо не заборонить лікар. Відмова кандидата проходити таку перевірку має трактуватися, як привід для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Кандидатів за результатами відбору буде рекомендувати Вища кваліфікаційна комісія суддів, а міжнародні експерти зможуть лише ветувати кандидатури, хоча і таке вето ВККС зможе подолати 11 голосами з 16.

Депутат був відсутнім в залі парламенту під час голосування, хоча згідно ранкової електронної реєстрації він був присутнім у парламенті. Обіцянку вважаємо невиконаною.

Додамо, в березні ми отримали листа від Дмитра Лубінця з проханням зарахувати його голос при голосуванні за законопроект про Антикорупційний суд, оскільки не спрацювала його електронна картка. Вказана проблема виникала у нардепа і раніше, про що він повідомляв апарат ВРУ, та в день голосування – голову ВРУ Андрія Парубія.

Однак, враховуючи, що головним фактором виконання цієї обіцянки, є саме результати голосування народного депутата України, обіцянка залишається зі статусом невиконано. Варто додати, що на сайті ВРУ під результатами голосування за законопроект, так і не відображено, що депутат просив врахувати його голос "за".

Окрім, цього зафіксовано зобов'язання, що нардеп підтримає ініціативи в цілому.