Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль пообіцяв запобігти будівництву міні ГЕС на території області

5 січня 2018 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв запобігти будівництву міні ГЕС на території області. "У разі прийняття рішення про дозвіл на будівництво міні ГЕС, воно буде оскаржене й скасоване в судовому порядку" - заявив він. Нагадаємо, що в липні 2017 року Геннадій Москаль скасував розпорядження голови Хустської райдержадміністрації "Про розроблення детального плану території для будівництва каскаду малих гідроелектростанцій за межами населених пунктів сіл Хустського району".
Виконано
Сказано 5 січня 2018 р.

Джерело

  • http://moskal.in.ua/?p=39576
  • http://moskal.in.ua/?p=39446
  • http://moskal.in.ua/?p=39276
  • http://moskal.in.ua/?p=39827
  • http://moskal.in.ua/?p=40349
  • http://moskal.in.ua/?p=40495
  • http://moskal.in.ua/?p=40927
  • http://moskal.in.ua/?p=40944
  • http://moskal.in.ua/?p=42849
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2627107-moskal-zaboroniv-budivnictvo-devati-miniges-na-zakarpatti.html
  • http://zak-kor.net/42371-zhitel-lazeschini-vkotre-vivchali-pozitivniy-dosvd-budvnictva-mn-ges.html
  • http://trubyna.org.ua/novyny/na-terytorii-rakhivskoho-raionu-funktsionuie-neoblikovana-hes-foto/

Результат

У неділю, 25 лютого 2018 року чергова делегація з села Лазещина відвідала об’єкти групи енергетичних компаній "РЕНЕР" у Тячівському районі. До односельчан приєдналися й члени виконкому, депутати сільської ради, працівники держлісгоспу, приватні підприємці та молодь, щоб на власні очі побачити як працюють сучасні міні-ГЕС компанії та знайти відповіді на питання, що нині турбують громадськість.

Про незареєстровану міні-ГЕС у мережі Фейсбук повідомляє депутат Рахівської райради Микола Кокіш-Мельник. Електростанція обслуговує туристичний комплекс “Уєдінєніє”, що знаходиться поряд з румунським кордоном. На запит депутата Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА надав офіційну відповідь в якій зазначає, висновки та погодження до проектної документації на будівництво зазначеної міні ГЕС департаментом не надавались. Також, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса інформує, матеріали для погодження будівництва вище згаданої Міні ГЕС до Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса не надходили.

21 лютого 2018 року Верховний Суд України своєю ухвалою відкрив провадження за касаційною скаргою ініціаторів будівництва каскаду міні-ГЕС на р. Ріка в Хустському районі Закарпатської області. Це значить, що справу розглядатимуть по суті, а рішення Верховного Суду в ній буде остаточне і оскарженню не підлягатиме.

"Ми виступаємо категорично проти будівництва міні-ГЕС, які створюють екологічні проблеми й наражають населені пункти на загрозу підтоплень під час паводків. Нагадую, що в липні минулого року я підписав розпорядження, яким заборонив райдержадміністраціям надавати дозволи на розроблення проектів щодо будівництва міні-ГЕС", – заявляє Геннадій Москаль. "Одразу скажу – якщо Мінекології таки дасть позитивний висновок, ми одразу оскаржимо його в судовому порядку, бо маємо аргументи, що міні-ГЕС завдадуть непоправної шкоди Закарпаттю", - додав він. На сьогодні в Закарпатській області функціонують 468 територій та об’єктів природно-заповідного фонду, з яких 34 – загальнодержавного і 434 місцевого значення. По території більшості цих об’єктів протікають річки й струмки, в тому числі гідрологічні та іхтіологічні заказники, а також гідрологічні пам’ятки природи, які покривають 11 із 13 районів Закарпаття. Проекти будівництва об’єктів гідроенергетики повинні розроблятися з урахуванням чинного природоохоронного законодавства, а в разі будівництва у межах транскордонного річкового басейну – вимог міжнародних договорів, стороною яких є Україна.

У січні 2019 року Геннадій Москаль скасував будівництво 4 міні ГЕС, зазначивши, що користь з цього - буде мати лише декілька осіб. Також, голова Закарпатської ОДА нагадав, про ситуацію в лютому 2017 році, коли льодохід через греблю ледь не спричинив екологічної катастрофи.

Станом на лютий місяць 2019 року позиція обласної державної адміністрації щодо будівництва міні-гідроелектростанцій залишається незмінною – споруди на гірських річках, які несуть загрозу для екології, наражають населені пункти на ризик підтоплення й можуть погіршити наслідки природних катаклізмів, Закарпаттю не потрібні.

Відповідно до наявної інформації, на території Закарпатської області в період з січня 2018 року по травень 2019 року не зафіксовано фактів будівництва міні ГЕС, тому обіцянка є виконаною.