Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний реформувати контрольно-наглядові органи

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана реформувати контрольно-наглядові органи, що передбачає: детальне регламентування кожної контрольної функції, моніторинг ефективності її виконання; надання переваги повідомному принципу над дозвільним; здійснення заходів державного нагляду на основі ризик-орієнтованого підходу, з використанням закритих переліків питань (Check List), розміщенням всієї інформації в єдиній базі даних.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • Лист Мінекономрозвитку від 6 грудня 2017 року
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/en/1020-2017-%D1%80?lang=uk
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf

Результат

Станом на червень 2019 року триває реалізація першого етапу Стратегії реформування системи державного нагляду (контролю), яка була схвалена розпорядженням Кабміну від 18 грудня 2017 року № 1020-р. Триває переорієнтація системи державного нагляду (контролю) з домінуючої карально-репресивної на превентивну і ризик-орієнтовану, здійснюється модернізація та удосконалення системи державного нагляду (контролю). Стратегія передбачає, що перший етап триватиме до 2020 року включно.

На другому етапі, наступні два роки, планується створити систему державного нагляду (контролю), яка сприятиме створенню сприятливого середовища для провадження господарської діяльності, розвитку малого і середнього підприємництва, залученню інвестицій.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, оприлюдненого у лютому 2019 року, для моніторингу ефективності та законності роботи контролюючих органів у частині проведення комплексних перевірок проводиться робота із створення інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) (ІАС ДНК), що забезпечить вільний доступ підприємців до інформації про заходи державного нагляду (контролю). До роботи на Інспекційному порталі долучились 23 контролюючі органи (із 33), з них лише 16 органів повністю відкрили інформацію про свої перевірки.

Враховуючи те, що реформування контрольно-наглядових органів не завершене, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».