Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний забезпечити автоматичне відшкодування ПДВ та підвищення ефективності трансфертного ціноутворення

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана забезпечити автоматичне та прозоре відшкодування податку на додану вартість та підвищення ефективності трансфертного ціноутворення.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/249698264
  • https://www.minfin.gov.ua/reestr
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60443
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/gfs-sozdan-departament-voprosam-transfertnogo-1547050050.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1797-19#n173
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60443
  • https://daily.rbc.ua/ukr/show/ukraine-zapushchenna-avtomaticheskaya-sistema-1491312402.html

Результат

З метою підвищення ефективності трансфертного ціноутворення у грудні 2016 року Рада ухвалила урядовий законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо покращення інвестиційного клімату в Україні)». Зокрема законом передбачено: штрафні санкції за несвоєчасне подання звіту про контрольовані операції та документації з трансфертного ціноутворення; вдосконалено вимоги та систематизовано перелік інформації, що має бути відображена у звіті про контрольовані операції та документації з трансфертного ціноутворення; приведення методів встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у відповідність з рекомендаціями ОЕСР; можливість самостійного коригування ціни контрольованої операції до верхнього або нижнього значення діапазону цін замість медіани діапазону. Згодом у структурі ДФС було створено департамент трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування. Ця зміна дозволить досягти злагодженої та ефективної роботи підрозділів у напрямку контролю за трансфертним ціноутворенням, підвищить здатність податківців своєчасно і якісно реагувати на виклики розмиття податкової бази і виведення прибутку з-під оподаткування.

25 січня 2017 року уряд ухвалив постанову № 26 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість». Уряд забезпечив нормативно-правове регулювання реалізації Податкового кодексу України стосовно прозорого порядку бюджетного відшкодування платникам податку на додану вартість. Це створить сприятливі умови для ведення бізнесу, оскільки передбачає безумовний механізм бюджетного відшкодування ПДВ усім без виключень платникам податку. Зокрема постановою, з урахуванням норм Податкового кодексу України, передбачено: формування та ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування на підставі баз даних ДФС та Казначейства; визначення чітких даних, які відносяться до такого реєстру; автоматичне внесення заяв до реєстру, що здійснюється протягом операційного дня у хронологічному порядку їх надходження; публікація реєстру на офіційному веб-сайті Мінфіну. 1 квітня 2017 року Мінфін запустив автоматичну систему відшкодування ПДВ.

Враховуючи цю інформацію, програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».