Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний провести реформування публічної адміністрації

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана провести реформування публічної адміністрації (системи урядування), що передбачає: впровадження повноцінного електронного урядування; врегулювання адміністративних процедур; здійснення оптимізації структури органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів, функцій та чисельності державних службовців з підвищенням рівня їхньої заробітної плати; запровадження сучасних інструментів управління персоналом у системі державної служби; реформування системи професійного навчання державних службовців; делегування невластивих КМУ повноважень органам виконавчої влади нижчого рівня; усунення функціональних конфліктів.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/617-2018-%D1%80
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65307
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1013-2017-%D1%80
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zapuskaye-suchasnu-avtomatizovanu-sistemu-upravlinnya-personalom-na-derzhsluzhbi-hrmis
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/342-2018-%D1%80
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/novij-reglament-kabinetu-ministriv-mistitime-bilsh-doskonalij-algoritm-prijnyattya-rishen-oleksandr-sayenko
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/950-2007-%D0%BF
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2727036-grojsman-napolagae-na-vnesenni-zmin-do-zakonu-pro-kabmin.html
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf

Результат

Станом на червень 2019 року триває виконання плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку електронного урядування в Україні. Даний план у період до 2020 року включно передбачає покрокове впровадження повноцінного електронного урядування.

З метою врегулювання адміністративних процедур у грудні 2018 року на розгляд Ради було подано урядовий законопроект «Про адміністративну процедуру». Станом на червень 2019 року законопроект не ухвалено.

Станом на червень 2019 року здійснення оптимізації структури органів державної влади, їх апаратів, функцій та чисельності державних службовців не завершено. Проведення системних змін було передбачено розпорядженням КМУ від 27 грудня 2017 р. № 1013-р «Про схвалення Концепції оптимізації системи центральних органів виконавчої влади». Строками реалізації Концепції є 2018-2021 роки.

У березні 2019 року, з метою запровадження сучасних інструментів управління персоналом у системі державної служби, уряд затвердив пілотний проект із впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами (Human Resource Management Information System, HRMIS). Система, що впроваджується в рамках реформи державного управління, дозволить підвищити ефективність роботи чиновників і відкриє громадськості доступ до суспільно важливих даних про держслужбу. У рамках пілотного проекту HRMIS буде впроваджуватись лише у Міністерстві фінансів, Секретаріаті КМУ, а також у двох державних агентствах: Національному агентстві з питань держслужби та Державному агентстві з питань електронного урядування.

Станом на червень 2019 року триває реформа системи професійного навчання державних службовців. У 2018 році було затверджено план заходів щодо реалізації Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад (розпорядження Кабінету міністрів України від 10 травня 2018 р. № 342). Завершити реформу системи професійного навчання державних службовців передбачено у 2020 році.

В січні 2018 року повідомлялося, що в рамках реформи державного управління відбувається розробка проекту нового Регламенту КМУ. Він мав перенести прийняття політичних рішень на перший план, а підготовку нормативно-правових актів зробити більш технологічним процесом, який буде здійснюватися в електронному вигляді. Однак, станом на червень 2019 року залишається чинним регламент Кабміну затверджений постановою від 18 липня 2007 року. Прем'єр-міністр продовжує виступати за внесення змін до Закону «Про Кабінет міністрів України» для розширення повноважень уряду та делегування невластивих КМУ повноважень іншим органам влади.

Враховуючи те, що реформування публічної адміністрації (системи урядування) за наведеними складовими не завершено, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».