Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль пообіцяв розширити Боржавську вузькоколійку в 2018 році

20 вересня 2017 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв розширити Боржавську вузькоколійку в 2018 році. Фінансування робіт буде здійснюватися з Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету. У перспективі на Боржавській вузькоколійці в туристичний сезон їздитимуть два паровози – один з Іршави в напрямку Виноградова, а другий з Іршави в напрямку Кушниці.
Не виконано
Сказано 20 вересня 2017 р.

Джерело

  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2985
  • http://moskal.in.ua/?p=39490
  • http://moskal.in.ua/?p=39490
  • http://moskal.in.ua/?p=39683
  • http://moskal.in.ua/?p=40845
  • Лист заступника Голови ОДА Галас Ярослава

Результат

Станом на 1 листопада 2017 року міністерство інфраструктури України розробило проект концепції «Про збереження та розвиток вузькоколійних залізниць як важливих об’єктів туристичних маршрутів». Документ передбачає подальший розвиток і збереження вузькоколійок шляхом створення сприятливих умов для залучення інвестицій, вдосконалення системи управління, забезпечення функціонування і доступності послуг для всіх суб’єктів господарювання тощо.

11 січня 2018 року Уряд розробив концепцію збереження та розвитку вузькоколійних залізниць. У концепції визначені шляхи, засоби та етапи реалізації, а також фінансове забезпечення розвитку вузькоколійного транспорту. Як ідеться в документі, реалізація Концепції дозволить вирішити проблему збереження існуючого та перспективи оновлення рухомого складу, утримання в належному технічному стані інфраструктури вузькоколійних залізниць.

У 2018 році на Боржавській вузькоколійці в межах Іршавського району заплановано виконати ряд серйозних відновлювальних робіт. Станом на 3 лютого 2018 року розроблена проектно-кошторисна документація на реконструкцію історичної будівлі залізничної станції в с.Приборжавське. Паралельно в с.Кушниця буде облаштована міні-станція з навісом та майданчиком біля старого семафора. Крім того, інженери розробляють проектно-кошторисну документацію на реконструкцію двох залізничних залізобетонних мостів на перегоні "Іршава – Приборжавське" та залізничних шляхів на станції "Приборжавське".

21 червня 2018 року голова Закарпатської облдержадміністрації особисто перерахував на рахунок благодійного фонду "Відновлення Боржавської вузькоколійки" 25 тисяч гривень. Ці гроші підуть на купівлю двох пасажирських вагонів і паровоза, які будуть відреставровані в Румунії, доставлені на Закарпаття й передані на баланс "Укрзалізниці".

Станом на 16 жовтня 2018 року рух потягів на вузькоколійці здійснюється на ділянці "Берегово - Виноградів - Хмільник". Протягом 2018 року проводились роботи з підтримання в експлуатаційному стані залізничного полотна діючої частини вузькоколійки та технічної справності рухомого складу. За інформацією Укрзалізниці на відновлення рухомого складу необхідно понад 80 млн грн, тому ОДА розпочала роботу з підготовки проектно-кошторисної документації для реалізації проекту за підтримки державного та місцевих бюджетів. Розроблено документацію на відновлення мостових переходів на ділянці Вршава-Приборжавське, внаслідок яких мають бути відновлені два мостові переходи та відреставровано будівлю станції "Приборжавське", однак оскільки фінансування робіт з Державного фонду регіонального розвитку не здійснювалось роботи не проводились і обіцянка отримує статус не виконаної.