Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Зубко зобов'язаний забезпечити продовження реформи децентралізації влади

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем’єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Геннадія Зубка забезпечити продовження реформи децентралізації влади шляхом сприяння формуванню громад, оптимізації структури місцевих державних адміністрацій з усуненням дублювання функцій, спрямування до місцевих бюджетів частки загальнодержавних податків, забезпечення повноти і своєчасності фінансування делегованих повноважень, надання громадам права розпоряджатися земельними ресурсами, делегування органам місцевого самоврядування повноважень з надання базових адміністративних послуг.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2723992-kabmin-virisiv-skorotiti-50-pracivnikiv-rda.html
  • https://decentralization.gov.ua/news/401?page=4
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/stepan-kubiv-decentralizaciya-vidkrivaye-novi-mozhlivosti-rozvitku-malogo-i-serednogo-biznesu-yak-ekonomichnoyi-osnovi-gromad
  • https://land.gov.ua/info/rozporiadzhennia-kabinetu-ministriv-ukrainy-vid-31-sichnia-2018-r-60-r-pytannia-peredachi-zemelnykh-dilianok-silskohospodarskoho-pryznachennia-derzhavnoi-vlasnosti-u-komunalnu-vlasnist-ob-2/
  • http://cost.ua/news/637-local_budgets_2019
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80
  • https://uatv.ua/v-ukrayini-vzhe-sformovano-899-otg-gennadij-zubko/
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-perspektivnogo-planu-formuvannya-teritorij-gromad-chernigivskoyi-oblasti
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-muvannya-teritorij-gromad-ternopilskoyi-oblasti
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61814
  • https://ngoipr.org.ua/blog/podatkovi-dzherela-dohodiv-mistsevyh-byudzhetiv/
  • http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=250246465
  • https://decentralization.gov.ua/cnap
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62556

Результат

Протягом 2016-2019 років уряд забезпечував продовження формування адміністративно-територіальних одиниць базового рівня – громад, зокрема шляхом затвердження перспективних планів формування територій громад, було розпочато добровільне приєднання громад до міст обласного значення. Станом на травень 2019 року було сформовано 899 ОТГ. Відповідно до урядового плану, в Україні мають сформувати 1311 ОТГ.

З метою оптимізації структури місцевих державних адміністрацій з усуненням дублювання функцій у червні 2019 року Кабінет міністрів ухвалив постанову про скорочення працівників райдержадміністрацій з 1 січня 2020 року на 50%.

Також місцеві бюджети у 2019 році отримають більше власних доходів за рахунок зростання податкових платежів. Фінансові ресурси місцевих бюджетів формують власні доходи (податки і збори, неподаткові надходження, відрахування від деяких загальнодержавних податків і зборів) і трансферти, передані місцевим бюджетам з Державного бюджету України (дотації, субвенції). Передбачено, що у 2019 року вага власних доходів у структурі фінансових ресурсів місцевих бюджетів зросте до 49% (проти 45.5% 2018 р.), а от у структурі Зведеного бюджету України залишиться без змін. Власні доходи місцевих громад зростуть також за рахунок низки податкових новацій: ПДФО від надання фізособами земельних ділянок в оренду до місцевого бюджету за місцезнаходженням об’єктів оренди. В ідеалі така новація мала б спонукати органи місцевого самоврядування підвищити прозорість оренди земель у громадах; 5% рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до місцевого бюджету за місцем їх видобутку.

В цілому уряд виконував статтю 143 Конституції України та фінансував органи місцевого самоврядування, щоб вони здійснювали делеговані повноваження, у необхідному для цього обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України та шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом порядку окремих загальнодержавних податків.

31 січня 2018 року уряд ухвалив розпорядження №60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію, не вдаючись до змін у законодавстві. Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року. Протягом 2018 року у комунальну власність 650 ОТГ було передано до 1,5 млн га землі. Станом на червень 2019 року процес передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність ОТГ продовжується. Протягом 2019 року уряд планує передати державні сільгоспземлі у комунальну власність 141 ОТГ, які утворилися протягом 2018 року.

Станом на червень уряд забезпечує розвиток системи центрів надання адміністративних послуг та передачу з центру на місця повноважень щодо надання адміністративних послуг. В Україні вже функціонує 787 центрів надання адміністративних послуг, а саме: 334 – створено органами місцевого самоврядування, з яких 132 центри в об’єднаних територіальних громадах. Перелік послуг, які можуть надаватися на місцях, постійно розширюється.

Враховуючи те, що уряд забезпечував продовження реформи децентралізації влади, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».