Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань бюджету

Люшняк пообіцяв реформувати аграрну освіту та науку

На парламентських виборах 2014 року кандидат в народні депутати по одномандатному виборчому округу № 166 у своїй програмі Микола Люшняк пообіцяв реформувати аграрну освіту та науку.
Виконано
Сказано 24 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12796
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12796
  • https://zaxid.net/verhovna_rada_uhvalila_osvitnyu_reformu_n1435592
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=13622
  • http://agroportal.ua/ua/news/ukraina/ukab-izmenit-podkhod-k-formirovaniyu-agrarnogo-obrazovaniya/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=61652
  • http://naas.gov.ua/news/?ELEMENT_ID=2559
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=18117&SKL=9

Результат

Станом на квітень 2016 року розпочато вдосконалення й оптимізацію мережі установ НААН через створення 7 зональних науково-інноваційних центрів (Кримський, Північно-Степовий, Південно-Степовий, Лівобережно-Лісостеповий, Правобережно-Лісостеповий, Поліський, Карпатський); через ліцензійні угоди на використання об’єктів права інтелектуальної власності НААН (щорічно понад 2,5 тис.) за надходження від них майже 84 млн грн; поглиблення міжнародної контрактації з 46–50 країнами світу. Ведеться пошук дієвих моделей державно-приватного партнерства, що забезпечить залучення інвестиції в науку. Так, планується створити «науково-технологічний парк НААН». Цьому сприяло введення в дію нового Закону України «Про освіту» та Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність». Процес реформування затримується через хронічне недофінансування аграрної науки. А відсутність загальнодержавної стратегії інноваційного розвитку призвела до того, що Академію вкотре втягують у дискусії щодо необхідності розпаювання та приватизації значної частини її земельного фонду.

У квітні 2017 року в парламенті було зареєстровано проект закону №6393 "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", одним з ініціатором якого виступив Микола Люшняк.

Восени Верховна Рада ухвалила проект закону №3491-д "Про освіту", який саме і вважають реформою в освітній сфері. Зокрема, повна загальна середня освіта триває 12 років і передбачає закінчення початкової (4 роки), базової середньої (5 років) і профільного середньої (3 роки), яка надається в старшій школі або професійних закладах освіти. Відповідно до закону, у системі освіти діє Єдина державна електронна база з питань освіти, а мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна. Депутат підтримав вказаний законопроект.

На початку березня 2018 року стало відомо, що Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» спільно з міністерством освіти і науки підготувала низку комплексних рішень, які покликані допомогти вивести аграрну освіту на новий рівень. За місяць має бути відпрацьовано кінцевий пакет документів від бізнес-структур, щоб здійснити системні зміни в аграрній освіті. Загалом в презентованому УКАБ "Позиційному документі" прописано, що потрібно змінити підхід до формування професійної освіти та надати законні можливості агробізнесу залучатися до розвитку аграрної освіти.

Окрім цього народний депутат долучився до розробок законодавчих ініціатив в сфері освіти: Проект Закону про фахову передвищу освіту, про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо прийняття Закону "Про фахову передвищу освіту") та поправки до закону Про фахову передвищу освіту.

Враховуючи активну діяльність народного депутата спрямовану на реформування сфери освіти, обіцянка отримує статус "виконано".