Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Розенко зобов'язаний реформувати первинну медико-санітарну допомогу

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем'єр-міністром України Павла Розенка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Павла Розенка забезпечити доступність та високу якість первинної медико-санітарної допомоги, зокрема, за рахунок створення ефективної мережі відповідних закладів, оснащення їх сучасними засобами діагностування, забезпечення пацієнту можливості вільного вибору лікаря, забезпечення механізмів фінансової мотивації лікаря.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-2019-roci-1-mlrd-grn-z-derzhbyudzhetu-bude-spryamovano-na-budivnictvo-suchasnih-medambulatorij-u-silskij-miscevosti
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/novij-standart-silskoyi-medicini-maye-stati-normoyu-dlya-miscevogo-samovryaduvannya-gennadij-zubko
  • http://moz.gov.ua/article/reform-plan/moz-zatverdiv-porjadok-viboru-likarja-jakij-nadae-pervinnu-medichnu-dopomogu
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0347-18
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/moz-ukrayini-i-nszu-prezentuvali-zmini-v-ohoroni-zdorovya
  • http://moz.gov.ua/uploads/0/4141-dn_20180126_148.pdf
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0215-18
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62554
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uhvaleno-rishennya-shodo-spryamuvannya-u-regioni-subvenciyi-na-rozvitok-silskoyi-medicini-gennadij-zubko
  • https://ua.interfax.com.ua/news/pharmacy/467638.html

Результат

На виконання Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», який був ініційований президентом, у лютому 2018 року МОЗ та Мінрегіонбудом було затверджено порядок формування спроможних мереж закладів первинної допомоги в усіх областях України. У подальшій реалізації реформи на основі цього документу відбувається створення мережі закладів первинки.

Кожен заклад, який надає первинну медичну допомогу, має відповідати Табелю матеріально-технічного оснащення, який визначений в наказі МОЗ № 148 від 26.01.2018 року. Відповідальною за матеріально-технічний стан закладів є місцева влада, яка є власником комунальних закладів.

З метою розвитку сільської медицини шляхом будівництва/реконструкції закладів первинної допомоги та оснащення їх медичними апаратами, автомобілями уряд протягом 2017-2018 років спрямував 5 мільярдів гривень. У бюджеті 2019 року на це передбачено ще 1 мільярд гривень.

Станом на травень 2019 року відповідно до інформації Мінрегіону, вже збудовано понад 50 нових сільських амбулаторій у 9 областях, 375 закладів первинної допомоги на завершальних етапах будівництва, реконструйовано частину існуючих амбулаторій. Уряд також забезпечив амбулаторії та лікарів автотранспортом – 581 автомобіль (517 для нових амбулаторій та 63 для існуючих). Амбулаторії продовжують отримувати сучасне медичне обладнання, зокрема і для телемедицини, яка вже запрацювала у 5 областях.

У рамках реформи первинної медико-санітарної допомоги з квітня 2018 року пацієнтам було надано можливість вільного вибору лікаря. Механізм фінансової мотивації лікаря полягає у тому, що з кожним укладеним договором між лікарем і пацієнтом збільшується заробітна плата лікаря.

Враховуючи те, що (a) доступність та якість первинної медико-санітарної допомоги забезпечується шляхом відкриття нових сільських амбулаторій з дотриманням нових стандартів матеріально-технічного оснащення, (б) пацієнти мають можливість вільного вибору лікаря, (в) заробітна плата лікарів, які надають первинну медичну допомогу залежить від кількості укладених декларацій, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».