Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Розенко зобов'язаний запровадити ринкові механізми надання гарантованих державою медичних послуг

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем'єр-міністром України Павла Розенка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Павла Розенка запровадити ринкові механізми надання гарантованих державою медичних послуг, що включає розширення автономії медичних закладів, затвердження формул розрахунку вартості медичних послуг.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-metodiki-rozrahunku-vartosti-poslugi-z-medichnogo-obslugovuvannya
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2002-19
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • http://moz.gov.ua/article/news/avtonomizacija-jak-medzakladi-budut-priednuvatis-do-reformi
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/407-2018-%D0%BF
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1075-2017-%D0%BF

Результат

6 квітня 2017 року Верховною Радою був ухвалений Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я». Цей закон передбачає значне розширення автономії медичних закладів при їх перетворенні у комунальні некомерційні підприємства.

Відтепер медичні заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укладати договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету. Станом на кінець 2018 року понад 1100 медичних закладів уклали договори з Національною службою здоров’я України, завдяки чому зарплати лікарів та медичних сестер первинної ланки у таких закладах зросли у 2-3 рази.

27 грудня 2017 року Кабмін затвердив Методику розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування. Рішення спрямоване на забезпечення стандартизації підходів до обліку витрат у закладах охорони здоров’я на основі загального принципу «зверху вниз». У вартість медичної послуги, зокрема, входитиме заробітна плата медичного персоналу, витрати на лікарські засоби, комунальні послуги, амортизацію обладнання тощо. Методика є обов’язковою для застосування установами охорони здоров’я для обліку та аналізу фактичних витрат.

Порядком реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік, затвердженим постановою Кабміну від 25.04.2018 № 407, визначено особливості реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік та встановлено тарифи надання медичних послуг, пов'язаних з первинною медичною допомогою та коригувальні коефіцієнти.

Враховуючи те, що ринкові механізми надання гарантованих державою медичних послуг запроваджено (розширено автономію медичних закладів, затверджено формули розрахунку вартості медичних послуг, запроваджено реалізацію держгарантій медобслуговування на первинній ланці), тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».