Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Кубів зобов'язаний запровадити механізми страхування ризиків інвесторів

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Степана Кубіва запровадити механізми страхування ризиків інвесторів, у тому числі іноземних.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63930
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1792-19
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-stvoriv-eksportno-kreditne-agentstvo
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=8318&skl=9
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=6303-%D0%B4&skl=9
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/55-GOEEI/AA_report_UA.pdf
  • https://business.ua/finances/4582-yaki-pereshkody-ne-daiut-stvoryty-eksportnokredytne-ahentstvo
  • Лист Мінекономрозвитку від 6 липня 2018 року

Результат

Відповідно до інформації листа Мінекономрозвитку від 6 липня 2018 року, протягом 2016-2018 років здійснювалися заходи спрямовані на створення сприятливих умов для збільшення обсягів експорту, захисту українських експортерів від ризику неплатежів, фінансових втрат та запровадження механізму страхування ризиків інвесторів.

Верховною радою було прийнято Закон України від 20.12.2016 № 1792-VIII «Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту». Зазначеним законом передбачено створення Експортно-кредитного агентства. Основною метою діяльності ЕКА є стимулювання масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження. ЕКА на добровільних засадах здійснює страхування, перестрахування, надає гарантії за договорами, які забезпечують розвиток експорту, а також бере участь у реалізації програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами. У 2018 році, а саме 07.02.2018, урядом було прийнято рішення про створення ЕКА та затверджено установчі документи (постанова Кабінету міністрів України № 65).

Тобто, суть діяльності ЕКА полягає у наданні гарантій та (або) страхуванні, що зменшує вартість кредитів, які імпортер (інвестор) залучає для купівлі товару.

Крім того, 23.04.2018 урядом було внесено на розгляд ВРУ законопроект стосовно внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення ефективного функціонування ЕКА (реєстраційний номер 8318). Реалізація мети проекту закону дозволить забезпечити повноцінне та ефективне функціонування ЕКА, залучити до проекту донорське та експертне суспільство, що дозволить не тільки отримати найкращий світовий досвід, необхідний для якісного запуску ЕКА, але й створить необхідні умови для залучення фінансової допомоги для розширення статутного капіталу та покриття операційних витрат ЕКА.

Станом на червень 2019 року урядовий законопроект (реєстраційний номер 8318) не ухвалено, а Експортно-кредитне агентство не функціонує. Також залишається неухваленим законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу», він був підтриманий лише урядом.

Враховуючи те, що заплановані механізми страхування ризиків інвесторів не запущено, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».