Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Кубів зобов'язаний поліпшити умови ведення бізнесу

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Степана Кубіва поліпшити умови ведення бізнесу, що передбачає: зменшення регуляторного тиску на бізнес; недопущення зупинки підприємств у ході або за результатами перевірок, якщо їхня діяльність не загрожує життю чи здоров’ю людей; скорочення дозвільних процедур; забезпечення ефективного захисту права приватної власності, прав інвесторів та кредиторів; вдосконалення процедур митного оформлення товарів; прозору конкурентну політику.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pronnya-z-nebezpechnimi-vidhodami-ta-viznachayetsya-periodichnist-provedennya-planovih-zahodiv-derzhavnogo-naglyadu-kontrolyu-ministerstvom-ekologiyi-ta-prirodnih-resursiv
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/glava-uryadu-pro-chergovij-paket-deregulyacijnih-rishen-mi-postijno-vedemo-audit-vsih-regulyacij-skasuvali-ta-zminili-ponad-1200-vimog
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/505-2018-%D1%80
  • https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/171264_poryadok-provedennya-dozvlnikh-protsedur-bude-sproshcheno
  • https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch
  • https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1
  • https://kap.minjust.gov.ua/services?product_id=1
  • http://rszp.gov.ua/19-12-2017-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F-%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BC%D1%96%D0%B2-%D0%B7/
  • https://ukurier.gov.ua/uk/news/parlament-uhvaliv-antirejderskij-zakon/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://eba.com.ua/ukrayina-posylyuye-zahyst-prav-kredytoriv-dlya-vidnovlennya-kredytuvannya/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://hromadske.ua/posts/parlament-skhvalyv-zakon-pro-iedyne-vikno-na-mytnytsi
  • https://www.unian.ua/economics/finance/2257554-edine-vikno-na-mitnitsyah-stane-obovyazkovim-z-lyutogo-2018-roku.html
  • https://www.minfin.gov.ua/news/organi-v-kompetencii-mfu/systema-iedyne-vikno
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=ec251156-fc88-401e-abe1-02591a94e6b9&title=PromislovodereguliatsiiniiKabmin-SchoZminitsiaDliaUkrainskogoBiznesu-

Результат

Нагадаємо, що у березні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, який визначає новий перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Законом було передбачено скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню в Україні, з 56 до 30 пунктів. Протягом 2016-2019 років перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню збільшився лише до 33 пунктів.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, з початку запровадження ініціативи проведення дерегуляційних засідань уряду було скасовано або змінено більше 760 актів, які заважали розвитку бізнесу. У 2018 році було прийнято 26 системних рішень щодо дерегуляції у сфері електроенергетики, агрохімії, будівництва, лісового господарства, надрокористування, митного контролю, телекомунікацій, трудових відносин тощо. У березні 2019 року прем'єр-міністр повідомив, що уряд в рамках політики поліпшення ведення бізнесу в Україні змінив, або скасував понад 1200 документів.

У листопаді 2018 року уряд затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами. Постановою встановлюється ризик-орієтований підхід до визначення зазначених критеріїв, який передбачає недопущення зупинки роботи суб’єктів господарювання у ході або за результатами перевірок, якщо їхня діяльність не загрожує життю чи здоров’ю людей.

З метою скорочення дозвільних процедур у липні 2018 року уряд продовжив роботу щодо скасування та перегляду в частині відповідності законодавству нормативно-правових актів, що регулюють окремі види госпдіяльності (природоохоронна сфера, містобудівне законодавство, посередництво у працевлаштуванні, туристичні послуги, космічна діяльність і низка інших сфер), з метою усунення зайвих адміністративних бар'єрів і процедур ухваливши відповідне розпорядження. Виконання цього розпорядження дало змогу привести регуляторне поле (у частині підзаконних нормативно-правових актів) у відповідність до вимог законів України «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері дозвільної діяльності», «Про туризм».

З метою забезпечення ефективного захисту права приватної власності, прав інвесторів та кредиторів уряд: забезпечував функціонування реєстрів прав власності; удосконалив механізми захисту речових прав на земельні ділянки (постанова КМУ від 01.12.2017 №925); брав участь у розробці антирейдерського законодавства, яке згодом ухвалював парламент, наприклад: законопроект №5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захисту прав власності»; забезпечив перехід на звітність у форматі XBRL, що істотно покращує ефективність державного нагляду, що в свою чергу дає змогу забезпечити підвищення рівня захисту інтересів інвесторів та інвестиційної привабливості України; активізував роботу регіональних міжвідомчих комісій з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств (протокольне рішення уряду від 18.04.2018 №14). Для посилення захисту прав кредиторів Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування».

З метою забезпечення захисту економічної конкуренції, інтересів суб’єктів господарювання та споживачів від порушень Антимонопольним комітетом тільки у 2018 році було прийнято 1344 рішення щодо припинення порушень законодавства про економічну конкуренцію.

Завдяки запровадженню з 1 серпня 2016 року в пунктах пропуску та у місцях митного оформлення товарів автоматизованої електронної системи «Єдине вікно» було вдосконалено процедури митного оформлення товарів. Згодом уряд затвердив рішення про введення з 1 лютого 2018 року обов'язкового використання на українських митницях системи «Єдине вікно».

Враховуючи те, що уряд поліпшив умови ведення бізнесу, шляхом виконання запланованих дій, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».