Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Розенблат пообіцяв боротися за легалізацію видобутку бурштину

20 червня 2017 року народний депутат України Борислав Розенблат пообіцяв боротися за легалізацію видобутку бурштину (відео:09:20).
Не виконано
Сказано 20 червня 2017 р.

Джерело

  • https://112.ua/video/rozenblat-ob-obvineniyah-v-dache-vzyatki-ohranniku-eto-cinichnaya-provokaciya-240069.html
  • https://lb.ua/society/2018/08/01/404161_dike_polissya_chi_minula_burshtinova.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=18131&SKL=9
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/pt2/reports.dep2?PERSON=18131&SKL=9
  • https://www.zhitomir.info/news_184686.html

Результат

Нагадаємо, що 11 березня 2017 року Розенблат направив запит до ГПУ, щодо негайного припинення порушень закону посадовими особами Державної служби геології та надр України при видачі спеціальних дозволів на видобування бурштину.

Станом на серпень 2018 року проблема з нелегальним видобутком бурштину на Житомирщині не вирішена. Поки старательська діяльність не легалізована, єдиний шлях добувати бурштин – це отримати спецдозвіл. Відомо, що спецдозвіл на вивчення покладів бурштину з подальшим можливим видобутком коштовного каміння в Житомирській області отримали три компанії: ТОВ “Райт Солюшн”, ТОВ “Амбер Холдинг” та ТОВ “Надра Галичини”. Усі вони отримали їх без аукціону. Заступник голови Олевської міської ради Олександр Ніколайчук вважає, що потрібно дозволити старателям утворювати ФОПи і добувати коштовне каміння на певних ділянках, водночас зобов’язавши їх платити податки з видобутку, частина яких йшла б на рекультивацію понівеченої території. Крім того, у парламенті зареєстровано два законопроекти на цю тему – про видобуток бурштину і про старательську діяльність, але вони досі не ухвалені. Про необхідність ухвалення відповідних законів говорять і чиновники на місцях. Зокрема, на цьому наполягає голова Житомирської ОДА Ігор Гундич та голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Станом на кінець каденції депутата, питання бурштину так і не вирішено. З моменту проголошення обіцянки і до цього часу депутат не надсилав запитів та не реєстрував законодавчі ініціативи з приводу цього питання. Єдине що йому вдалося, це довести в судовому порядку свою непричетність до справ нелегального видобутку бурштину. Депутат не реалізував справу, тому обіцянка отримує статус "не виконано".