Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Радник Міністра внутрішніх справ України

Геращенко запевнив, що суд над затриманими в підготовці його вбивства буде відкритим для ЗМІ

23 січня 2017 року народний депутат України Антон Геращенко запевнив, що суд над затриманими в підготовці його вбивства буде відкритим для ЗМІ (відео:43:30). Зазначимо, що напередодні Шевченківський районний суд Києва арештував двох підозрюваних у справі про замах на нардепа на два місяці без права внесення застави. «СЛОВО І ДІЛО» ЗВЕРТАЄ ВАШУ УВАГУ! Виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата, однак фіксація заяви необхідна для зваженої характеристики поведінки персони у публічному просторі.
Виконано
Сказано 23 січня 2017 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=fminyN8Hywc
  • http://www.pravda.com.ua/news/2017/01/22/7133130/
  • https://www.youtube.com/watch?v=pu8N6sTGgWM
  • https://112.ua/politika/vecherniy-praym-21062017-397117.html
  • https://112.ua/politika/vecherniy-praym-06072017-399835.html
  • https://strana.ua/articles/rassledovania/82532-rekonstrukciya-pokusheniya-na-gerashenko-bombistov-vydal-osvedomitel-sbu-a-ih-kuratorom-nazyvayut-zemlyaka-nardepa-plenivshego-pulyu.html#.WXGvcoYQRPo.facebook
  • http://podrobnosti.ua/2189294-delo-o-pokushenii-na-antona-geraschenko-budut-slushat-v-zakrytom-rezhime.html
  • https://day.kyiv.ua/uk/news/160817-spravu-pro-zamah-na-gerashchenka-rozglyadatyme-obolonskyy-raysud-kyyeva
  • http://kherson.life/ukraina/politics/prigovor-podryvnikam-antona-gerashhenko-budut-vynosit-byudzhetnye-kivaly/
  • https://www.facebook.com/anton.gerashchenko.7/posts/1601635576589950
  • https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=0kiR_A2BpcM&app=desktop
  • https://strana.ua/news/120638-obvinjaemykh-v-pokushenii-na-antona-herashchenko-ostavili-v-sizo-do-kontsa-marta.html

Результат

Вже в березні Антон Геращенко повідомив, що суд над підозрюваними в організації його вбивства скоріше всього відбудеться влітку. На даний час цим особам продовжено строк перебування під вартою (відео:50:20). Незабарилися і СБУ передати до суду справу щодо наміру підірвати його автомобіль. За словами самого Геращенка, підозрюються два громадянина України, які приїхали з РФ з інструкцією вбити. Заочно також мають бути пред'явлені обвинувачення громадянину Росії, співробітнику спецслужб, який керував даним злочином, та громадянину України – агенту рос. спецслужб (відео:45:00). На початку липня лише зі слів парламентарія (пошук інформації в ЗМІ не дав результату) стало відомо про проведене перше засідання Печерського районного суду міста Києва по справі щодо замаху на його вбивство. За результатами, двом підозрюваним було пред'явлено звинувачення в організації вбивства, та запропоновано вирок у вигляді довічного ув'язнення. За проханням підозрюваних в кінці липня має відбутися суд присяжних (відео:42:35).

В анансований нардепом період розгляду справи ми вирішили поцікавитися як саме була висвітлена інформація та чи був проведений суд присяжних. За інформацією ЗМІ, яке досконало вивчило матеріали судового реєстру, доля справи практично не оприлюднювалась, та й сама вона викликає двояке враження – містить цілий ряд розбіжностей. За інформацією іншого авторитетного ЗМІ слухання буде проходити в закритому режимі. Але, знову не вдалося провести суд присяжний у зв'язку з неможливістю їх призначення. Відповідно до рішення Апеляційного суду, справу про підготовку замаху на народного депутата розглядатиме Оболонський районний суд Києва.

Наприкінці жовтня стало відомо, що майже за чотири місяці з моменту передачі до суду обвинувального акта у кримінальному провадженні служителі Феміди так і не приступили до розгляду його по суті. 18 жовтня повинен завершитися процес відбору присяжних в колегію, яка разом з професійними суддями буде виносити вирок обвинуваченим Святославу Жиренко і Дмитру Якобу.

21 січня 2018 року було проведено брифінг щодо результатів контррозвідувальної діяльності щодо можливого замаху на Антона Геращенка (відео). За його словами, підозрювані Святослав Жиренко і Дмитро Якоб вже рік перебувають під арештом в СІЗО. Кримінальна справа розглядається Оболонським судом міста Києва. Оскільки обвинуваченим може загрожувати довічне ув'язнення, то справа розглядається за участю колегії присяжних, як гарантія законності і дотриманням прав людини.

Наприкінці січня стало відомо, що судом було продовжено запобіжний захід для обвинувачених у вигляді утримання під вартою до 29 березня. Сам же розгляд справи про замах на Геращенка по суті в суді триває. Зазначимо, що вказана інформація була отримана кореспондентом відомого ЗМІ безпосередньо із залу судового засідання, що говорить про його відкритість. Обіцянку вважаємо виконаною.