Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль пообіцяв відновити повноцінну роботу міжнародного аеропорту «Ужгород»

10 січня 2017 року голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль запевнив, що буде відновлена повноцінна робота міжнародного аеропорту «Ужгород». Нагадаємо, що у лютому 2016 року Державіаслужба призупинила дію сертифіката аеропорту на обслуговування пасажирських авіарейсів у зв'язку з виявленими порушеннями правил безпеки.
Виконано
Сказано 10 січня 2017 р.

Джерело

  • http://moskal.in.ua/index.php?loc=zmi&news_id=2602
  • http://espreso.tv/news/2016/11/18/aeroport_quotuzhgorodquot_mozhe_zapracyuvaty_navesni_2017_roku_omelyan
  • http://zaxid.net/news/showNews.do?gennadiy_moskal_zayaviv_pro_pochatok_kapitalnogo_remontu_zlitnoyi_smugi_aeroportu_uzhgoroda&objectId=1423478
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2854
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2868
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2907
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2959
  • http://zakarpattya.net.ua/News/173779-Derzhaviasluzhba-ta-EASA-provely-tekhnichni-konsultatsii-z-pytan-vidnovlennia-roboty-aeroportu-Uzhhorod
  • https://zak.depo.ua/ukr/zak/zak/aeroport-20170823627718
  • https://fakty.ictv.ua/ua/videos/koly-vidkryyetsya-aeroport-uzhgoroda/
  • http://zakarpatpost.net/2018/02/01/aeroport-uzhhorod-vidnovyt-robotu/
  • http://moskal.in.ua/?p=39702
  • http://moskal.in.ua/?p=40001
  • http://moskal.in.ua/?p=40488
  • http://moskal.in.ua/?p=41016
  • http://moskal.in.ua/?p=41547
  • https://www.pravda.com.ua/news/2019/03/1/7208045/
  • https://www.epravda.com.ua/rus/news/2019/03/15/646132/

Результат

16 квітня 2017 року Геннадій Москаль заявив про початок капітального ремонту злітної смуги аеропорту Ужгорода. 7 червня 2017 року у Міжнародному аеропорту «Ужгород» почалися роботи з розширення злітно-посадкової смуги. Після розширення злітно-посадкова смуга Ужгородського аеропорту зможе без будь-яких застережень приймати й відправляти великі літаки класу «Боїнг» чи «Аеробус». Одночасно Геннадій Москаль звернувся до міжнародних авіаперевізників із пропозицією відновити повноцінну роботу Ужгородського аеропорту мотивуючи це тим, що аеропорт технічно готовий для запуску регулярних рейсів.

В Ужгороді вже півтора року не працює міжнародний аеропорт, однак приймає поодинокі чартерні рейси. Станом на 15 грудня 2017 року регулярного сполучення з регіонами України та з Європою, яке тут було досі, немає. У червні 2016 року термін дії спеціальної угоди зі Словаччиною, яка дозволяла це робити, закінчився. Нову Євросоюз не дає. Нині аеропорт порожніє. Хоча технічно готовий до відновлення повноцінної роботи. Згоду на використання повітряного простору має дати Євросоюз. Керівництво області надіслало безліч листів до європейців та в Київ.

Станом на 1 лютого 2018 року ЗОКП "Міжнародний аеропорт "Ужгород" є дієздатним підприємством, що підтверджується відповідними сертифікатами, свідоцтвами та посвідченнями, на підставі яких забезпечується посадка, зліт та обслуговування повітряних суден і пасажирів.

3 лютого 2018 року Міністерство інфраструктури України погодило виділення 58 тисяч 178 євро на проведення сертифікації Державного підприємства з обслуговування повітряного руху України в аеродромі "Ужгород". Аеропорт працює в обмеженому режимі без диспетчерського супроводу. EASA категорично відмовилася надати дозвіл словацьким провайдерам обслуговувати Ужгородський аеропорт до сертифікації Украероруху або його підрозділу, що працює в Ужгороді, на відповідність вимог Євросоюзу.

Логістична компанія Vedecko-vyskumna, A.C. зі Словаччини виявила зацікавленість у відновленні повноцінної роботи Міжнародного аеропорту «Ужгород». Потенційних концесіонерів привів на Закарпаття колишній народний депутат України Сергій Мошак. Найбільш оперативний запуск повноцінної роботи аеропорту можливий у разі взяття його в концесію компанією з країн ЄС. Єдина умова Закарпатської ОДА і облради для концесіонерів у разі успішного вирішення питання – це відновлення регулярного авіасполучення між Ужгородом і Києвом.

Постійні чвари, скандали, корупційні звинувачення і управлінська криза, яку вже більше півроку переживає Державне підприємство «Украерорух», відтягують перспективу відновлення повноцінної роботи Міжнародного аеропорту «Ужгород» на невизначений термін. Так вважає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. 10 липня 2018 року Украерорух та Європейська агенція з безпеки польотів (EASA) підписали Контракт щодо сертифікації Украероруху відповідно до норм Європейського Союзу.

За словами Геннадія Москаля від 5 вересня 2018 року ОДА неодноразово зверталась в Київ із проханнями відновити повноцінну роботу Міжнародного аеропорту "Ужгород", оскільки на місцевому рівні зробити це неможливо, а у відповідь отримуємо тільки обіцянки.

1 березня 2019 року Петро Порошенко заявив про відновлення авіарейсів сполученням Київ-Львів-Ужгород авіакомпанії "Мотор Січ".

15 березня 2019 року аеропорт Ужгород відновив обслуговування регулярних рейсів, які не виконувалися сюди з літа 2016 року.