Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Кубів зобов'язаний запровадити програми державної підтримки фермерських господарств

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила першим віце-прем'єр-міністром - міністром економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Степана Кубіва запровадити програми державної підтримки фермерських господарств (спрощення системи оподаткування, пільгове кредитування, створення умов для використання державної інфраструктури, забезпечення доступу до внутрішніх ринків збуту, сприяння експорту продукції сільськогосподарського виробництва) та залучати інвестицій у розвиток аграрного сектору.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-2019-roci-peredbacheno-7-napryamiv-finansovoyi-pidtrimki-specialno-dlya-fermeriv-ta-kooperativiv-viktor-sheremeta
  • https://nemyriv-rda.gov.ua/index.php/3319-napriamky-derzhavnoi-pidtrymky-ahrarnoho-sektoru-u-2018-ta-2019-rokakh
  • https://inventure.com.ua/analytics/articles/inostrannye-investicii-v-agrosektor-ukrainy-v-zone-rosta
  • http://ukrainepravo.com/news/ukraine/prezydent-pidpysav-zakon-pro-sproshchennya-opodatkuvannya-fermerskykh-gospodarstv-/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2497-19
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-prijnyav-rishennya-pro-stvorennya-derzhavnoyi-ustanovi-ofis-z-prosuvannya-eksportu-ukrayini
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64040
  • https://dotacii2019.minagro.gov.ua/ua

Результат

З метою спрощення системи оподаткування у липні 2018 року було ухвалено Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання cтворення та діяльності сімейних фермерських господарств». Закон спрямований на отримання офіційного статусу сільським населенням, яке працює на своїй землі, що дозволить легально продавати свою продукцію і отримати соціальний захист та право на пенсію. Також міститься встановлення державної допомоги по сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (від 10% до 90% мінімального страхового внеску) для кожного із членів фермерського господарства протягом 10 років за рахунок коштів Державного бюджету України через механізм доплати на користь застрахованих осіб-членів сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З метою сприяння експорту продукції у березні 2018 року було створено державної установи «Офіс з просування експорту України» на основі Офісу з просування експорту, який уже працює.

Надає уряд і пільгове кредитування та створює умови для використання інфраструктури. Для розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2019 рік передбачається суттєва державна підтримка: 50% за купівлю племінних ресурсів; 40% за техніку для фермерів; 80% вартості садивного матеріалу; здешевлює кредити; надає кредити для тваринників; надає субсидії на господарство.

Щодо залучення інвестицій у розвиток аграрного сектору: за даними аудиторської компанії KPMG, на агросектор довелося більше 70% всіх інвестицій 2018 року зарубіжних компаній, спрямованих на покупку вітчизняних активів. Іноземці вклали в цю сферу 367 млн доларів, або в два рази більше, ніж в 2017-му.

Враховуючи цю інформацію програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».