Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Ємець заявив, що виступатиме проти ухвалення в цілому законопроекту про гарантії свободи мирних зібрань без проведення його обговорення

9 жовтня 2016 року народний депутат України Леонід Ємець заявив, що виступатиме проти ухвалення в цілому законопроекту про гарантії свободи мирних зібрань. Зазначимо, що бувши одним з ініціаторів вказаного законодавчого акта, парламентарій вважає його закликом для проведення дискусії та наполягає на недопущенні превалювання питань національної безпеки над громадянськими правами. За його словами, відповідної статті Конституції, яка є нормою прямої дії, було б достатньо.
Архів
Сказано 9 жовтня 2016 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1130160727069380&id=100002263895563&pnref=story
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=57310
  • http://zhitomir.today/news/accident/u_zhitomiri_pid_gaslom_ni_politseyskiy_derzhavi_vidbuvsya_miting_proti_zakonoproektu_pro_mirn-id19297.html
  • http://prometei.org/polityka/na-bankovij-protestuvaly-proty-zakonoproektu-3587/
  • https://politinfo.com.ua/raznoe/13496-parlament-hoche-uskladnyty-poryadok-provedennya-myrnyh-zahodiv.html
  • http://uacrisis.org/ua/66456-pokrashhiti-regulyuvannya-mirnih-zibran-krashhe-tochkovimi-zminami-nizh-okremim-zakonom-ekspertne-doslidzhennya

Результат

У квітні 2017 року у Житомирі під гаслом «Ні – поліцейській державі» відбувся мітинг проти законопроекту про мирні зібрання (№3587).

Наступного ж дня в Києві неподалік будівлі парламентських комітетів відбулася акція протесту проти вказаного законопроекту.

На початку 2018 року було оприлюднено лист-відповідь керівнику громадянської компанії за підписом голови комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі, згідно якого стало відомо, що внесені пропозиції до законопроекту можуть бути розглянуті до другого читання, після ухвалення законопроекту за основу. За словами експертів, на практиці український парламентарій вирішує питання громадянських свобод з мотивів нейтралізації протестних груп, на громадян в цьому питанні ніхто не зважає.

Проект закону «Про гарантії свободи мирних зібрань» №3587 в Верховній Раді не розглядався, публічні дискусії проведені не були.

Наприкінці квітня експерти Democracy Reporting International і Центру політико-правових реформ напрацювали рекомендації для покращення законодавчого регулювання проведення мирних зібрань. Основою для рекомендацій стало дослідження позиції усіх зацікавлених сторін – правозахисників, правохоронних органів, місцевої влади, судової влади та бізнесу. За висновками дослідження, покращити регулювання мирних протестів краще точковими законодавчими змінами, аніж прийняттям окремого закону про мирні зібрання. Основні рекомендації – зробити обов’язковим повідомлення про проведення мирних зібрань лише у випадку, коли організатори зацікавлені отримати допомогу і захист з боку органів влади (тимчасово перекрити рух транспорту, убезпечити від насильницьких дій ідейних опонентів тощо); визначити, що громадяни можуть повідомляти владу про проведення мирних зібрань у будь-якій формі; скасувати адміністративну відповідальність «за порушення порядку організації і проведення зібрань», та закріпити у законодавстві право учасників протесту встановлювати намети, навіси, інші тимчасові конструкції, або ж зазначити, що вимоги щодо забезпечення правил благоустрою не поширюються на учасників мирних зібрань; скасувати місцеві нормативні акти, які обмежують право на мирні зібрання, і вилучити дискримінаційні положення щодо організаторів страйків.

У 2019 році народного депутат не було переобрано до складу ВРУ нового скликання. Обіцянка переноситься в категорію "архівні обіцянки"