Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань економічного розвитку

Кубів обіцяє створити Національний орган інтелектуальної власності

7 вересня 2016 року віце-прем'єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів заявив, що Кабмін має намір створити прозорий, ефективний, вільний від корупції Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ) шляхом реорганізації Укрпатенту та Державної служби інтелектуальної власності, що ліквідується. Кубів запевняє, що таким чином буде створено нову європейську модель державного управління сферою інтелектуальної власності.
Не виконано
Сказано 7 вересня 2016 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/skubiv/posts/978488238940439
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=17b0e4f0-e5d3-44f9-84df-fc335437ecfe&title=UriadUpovnovazhivMinekonomrozvitkuVidavatiOkhoronniDokumenti-patenti-Svidotstva-USfe
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-ukrayini-stvoriv-radu-z-pitan-intelektualnoyi-vlasnosti
  • http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:n2SF-LZxXo4J:uipv.org/ua/index.html%3F_m%3Dpublications%26_t%3Drec%26id%3D4010+&cd=1&hl=ru&ct=clnk&gl=ua
  • https://www.unian.ua/common/10331526-mizhnarodniy-forum-innovation-market-prezentaciji-maybutnogo.html

Результат

11 травня 2017 року Кабмін прийняв рішення, яким передав Мінекономрозвитку функції Державної служби інтелектуальної власності України щодо реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності. Відповідні функції включають видачу усіх охоронних документів (патентів, свідоцтв) у сфері інтелектуальної власності.

Рішення Уряду є черговим кроком до створення Національного органу інтелектуальної власності згідно з Планом пріоритетних дій уряду на 2017 рік та Концепцією реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні.

7 лютого 2018 року за ініціативи Мінекономрозвитку Кабмін ухвалив рішення про створення Ради з питань інтелектуальної власності, що здійснюватиме координацію процесів щодо функціонування і розвитку системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні. Планується, що Рада діятиме як тимчасовий дорадчий орган при КМУ.

24 травня 2018 року було підписано наказ Мінекономрозвитку № 718 про створення державної організації «Національний офіс інтелектуальної власності» та затвердження статуту цієї організації.

Станом на листопад 2018 року ДП «Національний офіс інтелектуальної власності» планує презентацію стратегії розвитку програми Державної системи охорони інтелектуальної власності України і створення Центру підтримки технологій та інновацій.

Але ДП – це не Національний орган інтелектуальної власності, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано».

_________________________________________________________________________________

16 червня 2020 року Рада ухвалила, а 10 липня президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». Набрання чинності відбулось 14.10.2020.

Як свідчать пояснення до цього законопроєкту, зміни розроблено з метою запровадження дворівневої системи державного управління сферою інтелектуальної власності, на рівнях: Національного органу інтелектуальної власності України; Мінекономіки.

Згодом, 13 жовтня уряд ухвалив розпорядження (№ 1267-р) «Про Національний орган інтелектуальної власності», чим дав старт його функціонуванню (здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності). Розпорядженням визначено, що функції Національного органу інтелектуальної власності виконуватиме державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності». З деталізованим переліком повноважень можна ознайомитись у відповідному законодавстві.