Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Пашинський заявив, що фракція «Народного фронту» вимагатиме відкликання ліцензії телеканалу «Інтер»

5 вересня 2016 року народний депутат України Сергій Пашинський заявив, що фракція «Народного фронту» на цьому тижні вимагатиме відкликання ліцензії на мовлення телеканалу «Інтер» (відео: 00:05-01:01). За словами депутата, власниками телеканалу є особи, які оголошені у міжнародний розшук та фінансуються державою-агресором. Питання позбавлення ліцензії заплановано «формалізувати» в парламенті у вигляді розгляду на засіданнях комітетів з питань національної безпеки і оборони та з питань свободи слова й інформаційної політики, розробити відповідну постанову, а також створити ТСК.
Виконано
Сказано 5 вересня 2016 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=XbKqnrKZojw
  • http://nfront.org.ua/news/details/viktoriya-syumar-rosiya-vikoristovuye-ukrayinski-zmi-dlya-rozpalyuvannya-vorozhnechi-ta-oslablennya-krayini
  • http://www.ukrinform.ua/rubric-society/2079161-golova-nacradi-zaklikav-inter-zminiti-programnu-koncepciu.html
  • http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6295.html
  • http://detector.media/rinok/article/118588/2016-09-08-rada-priinyala-za-osnovu-zakonoproekt-pro-shtrafi-natsradi-dopovneno/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=9378

Результат

7 вересня 2016 року на засіданні парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики під головуванням народного депутата Вікторії Сюмар обговорювалося питання проросійської діяльності телеканалу «Інтер». За результатами зустрічі Міністерство інформаційної політики отримало завдання підготувати звіт про те, які заходи були ним зроблені для захисту українського інформпростору. В свою чергу, голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко зазначив, що потрібен закон про призупинення ліцензії телеканалів, які розпалюють ворожнечу, а також фінансуються державою-агресором. Такий законопроект вже розроблений та буде переданий до профільного комітету ВРУ. За його словами, треба прийняти закон, тому що Нацрада безсила у вирішенні вказаного питання.

9 вересня 2016 року на пленарному засіданні Верховної Ради Вікторія Сюмар заявила про неспроможність виконавчої влади здійснювати рішучі дії в питанні позбавлення «Інтера» ліцензії. За словами першого заступника міністерства інформаційної політики Еміне Джапарової, позбавити телеканал права на мовлення повинні самі депутати, приймаючи відповідні закони. Натомість Сюмар зазначила, що моніторинг та експертиза, а також судові позови є завданнями Мініформполітики, які воно не виконує.

1 листопада 2016 року Верховна Рада прийняла проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою) №4815. Законопроект надає право Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення звертатися до суду з позовом про анулювання ліцензії, якщо порушення не були усунені після санкцій «оголошення попередження» та «стягнення штрафу» або в разі невиконання розпорядження Нацради про усунення порушень у встановлені нею строки. Фракція «Народного фронту» майже всім складом присутніх підтримала вказаний законопроект.

ВИСНОВОК: враховуючи активність окремих депутатів фракції «Народного фронту» в розгляді питання позбавлення ліцензії у телеканала «Інтер», та наданні можливості на законодавчому рівні відкликати ліцензію за порушення законодавства, обіцянка отримує статус "виконано".