Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко має намір у 2016 році надати висновки кримінальних проваджень за фактами розкрадання військового майна ЗСУ

2 вересня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв надати висновки кримінальних проваджень за фактами розкрадання колишніми керівниками Міноборони (Саламатіним, Лебедєвим) військового майна Збройних Сил України та доведення їх до стану небоєздатності. Генпрокурор планує завершити розслідування у 2016 році (відео 11:57 - 12:22).
Не виконано
Сказано 2 вересня 2016 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=-o1BgbMrjWc
  • Лист заступника начальника відділу Головної військової прокуратури ГПУ Олександра Свинара від 19 грудня 2016 року
  • Лист Генеральної прокуратури України від 28 березня 2017 року
  • Лист начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Генеральної прокуратури України Наталії Тєлічко від 5 травня 2017 року

Результат

Відповідно до листа заступника начальника відділу Головної військової прокуратури ГПУ Олександра Свинара від 19 грудня 2016 року, відповідно до висновків проведеної у кримінальному провадженні за фактом розв'язання і ведення представниками влади РФ та службовими особами Збройних Сил РФ агресивної війни проти України, що призвело до тяжких наслідків, комісійної судової військової експертизи однією з умов, що сприяли тимчасовій окупації території АР Крим, м. Севастополь та окремих районів Донецької і Луганської областей, були низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних Сил України упродовж 2011-2013 років, внаслідок якого розформовані боєздатні військові частини і формування, та фінансування Збройних Сил України за залишковим принципом.

Крім того, Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України розслідується кримінальне провадження, у рамках якого досліджуються питання реформування Збройних Сил України. З метою встановлення істини у зазначеному провадженні призначено комплексну комісійну судову військово-товарознавчу експертизу, яка триває. Експертами вивчаються управлінські рішення щодо реформування Збройних Сил України, їх відповідність нормативним актам з питань оборони та вплив на обороноздатність та боєготовність військ.

Водночас, за незаконні дії з військовим майном до кримінальної відповідальності притягнуті колишній міністр оборони України Єжель М.Б., діями якого державі завдано збитків на загальну суму 46,7 млн грн. Упродовж 2016 року військовими прокуратурами до суду для розгляду по суті направлено 55 обвинувальних актів за результатами розслідування кримінальних проваджень за ст. 410 КК України (викрадення, привласнення, вимагання військового майна, а також заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем).

Відповідно до листа Генеральної прокуратури України від 28 березня 2017 року, упродовж 2016 року військовими прокуратурами регіонів і гарнізонів до судів спрямовано 54 обвинувальних акта у кримінальних провадженнях за ст. 410 КК України (викрадення, привласнення, вимагання військового майна, а також заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем).

За результатами розгляду проваджень вказаної категорії наразі судами поставлено 40 обвинувальних вироків стосовно 43 обвинувачених. В решті проваджень судові розгляди тривають.

Відповідно до листа начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Генеральної прокуратури України Наталії Тєлічко від 5 травня 2017 року, Головна військова прокуратура проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, у якому також досліджуються обставини протиправних дій службових осіб Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України, у тому числі колишніх міністрів оборони Саламатіна, Лебедєва, що могли призвести до зниження рівня обороноздатності держави. У кримінальному провадженні про підозру нікому не повідомлялося. Досудове розслідування у зазначених провадженнях триває.

ВИСНОВОК: розслідування обставин протиправних дій службових осіб Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України, що могли призвести до зниження рівня обороноздатності держави, не завершено у 2016 році.