Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань правоохоронної діяльності

Арешонков запевнив, що не підтримає законопроект про вибори на окупованих територіях поки не будуть виконані українські вимоги

20 травня 2016 року народний депутат України Володимир Арешонков запевнив, що не підтримає законопроект про вибори на окупованих територіях поки не будуть виконані українські вимоги (відео:22:19). Нагадуємо, що 16 травня лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко повідомила про підготовку законопроекту, що дозволить провести місцеві вибори на тимчасово непідконтрольній Україні території Донбасу. За її словами, вказаний проект закону майже готовий та може набрати достатню кількість голосів в парламенті за рахунок фракцій «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту».
Архів
Сказано 20 травня 2016 р.

Джерело

  • http://112.ua/video/narodnyy-deputat-ukrainy-vladimir-areshonkov-gost-112-ukraina-20052016-197865.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2016/05/16/7108586/
  • http://eizvestia.com/uk/news_politics-ukr/full/556-stalo-vidomo-shho-vzhe-gotovij-tayemnij-zakonoproekt-pro-vibori-na-donbasi
  • http://www.radiosvoboda.org/a/28063844.html
  • http://espreso.tv/news/2017/02/13/na_sogodni_vybory_na_donbasi_teoretychno_nemozhlyvi_parubiy
  • http://grushevskogo5.com/sobitiya/u-putina-bilshe-ne-khochut-viboriv-na-donbasi/
  • http://tyzhden.ua/News/201419
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14900
  • https://www.obozrevatel.com/ukr/crime/u-putina-anonsuvali-novi-vibori-na-donbasi-nazvani-termini.htm
  • https://www.pravda.com.ua/news/2019/07/3/7219871/
  • https://www.radiosvoboda.org/a/30060159.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10009&num_s=2&num=&date1=27.11.2014&date2=17.07.2019&name_zp=%EF%F0%EE%E2%E5%E4%E5%ED%ED%FF+%E2%E8%E1%EE%F0%B3%E2+%ED%E0+%C4%EE%ED%E1%E0%F1%B3&out_type=&id=

Результат

В травні 2016 року колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш повідомив, що таємний проект закону про вибори на Донбасі вже розроблено під керівництвом депутата Руслана Князевича і робочої групи П’єра Мореля. Судячи з переговорів уповноваженої Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Вікторії Нуланд і радника Путіна Владислава Суркова у Москві, вибори мають відбутися цього року.

В жовтні 2016-го у Берліні за участю президента Петра Порошенка пройшла зустріч у «нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу. Глава держави повідомив, що зараз відбуваються спроби запровадити озброєну поліцейську місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку на час виборчого процесу і на перехідний період, та додав, що російська сторона підтримала необхідність запровадження такої місії. За словами президента, про дату виборів на окупованій частині Донбасу наразі не йдеться. Натомість, канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що про таку місію, яка може бути й озброєною, може йти мова тільки після того, як буде готовий закон про місцеві вибори на окупованій частині Донбасу.

В лютого 2017-го спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що станом на сьогодні законопроектів щодо проведення виборів на Донбасі немає. На його переконання, поки російські війська є на території України, навіть теоретичні розмови про вибори на окупованій території є неможливими. Головні завдання влади – захист кордонів, продовження міжнародних санкцій проти Росії, виведення російських військ з української території.

В свою чергу, представник РФ при ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що провести вибори у тій ситуації, яка зараз склалася на Донбасі буде нереально, тому визнав, що це «більш пізня перспектива». Також Лукашевич відзначив, що домовленостей у питанні виборів не вдалося досягнути.

В жовтні Верховна Рада ухвалила проект закону про продовження на рік особливого порядку самоврядування на Донбасі №7164, який передбачає неможливість проведення виборів на окупованому Донбасі до виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, в тому числі представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації. Володимир Арешонков підтримав вказаний законопроект.

Пізніше, стало відомо про намір провести псевдовибори ватажків так званих ДНР і ЛНР восени 2018 року.

Станом на 12 липня 2019 року жодних виборів на окупованих територіях Донбасу не відбулося і за рішенням ЦВК 21 липня 2019 року там не будуть проведені парламентські вибори. Вищезазначена частина України продовжує перебувати під контролем військових найманців та регулярних російських військ. У парламент VII скликання так і не був внесений законопроект про вибори на окупованих територіях Донбасу. Відповідно голосування за вищезазначену ініціативу не відбулося, оскільки 12 липня 2019 року відбулось останнє пленарне засідання ВРУ перед достроковими парламентськими виборами, де нардепи могли розглянути і підтримати цей закон. Народний депутат Арешонков Володимир не мав можливості проголосувати "за" чи "проти" відповідний законопроект. Обіцянка переноситься до "Архіву".