Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний передати повноваження із встановлення пільгового проїзду органам місцевого самоврядування

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана передати повноваження із встановлення пільгового проїзду органам місцевого самоврядування.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zrobiv-rishuchij-krok-u-napryamku-monetizaciyi-pilg-na-proyizd
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/pavlo-rozenko-poryadok-nadannya-pilg-z-oplati-proyizdu-u-gotivkovij-formi-bude-zaprovadzhuvatisya-pislya-vidpovidnih-rishen-miscevoyi-vladi

Результат

14 березня 2018 року Кабмін запустив реєстр субсидіантів і дозволив місцевим органам влади монетизувати пільги на проїзд. Так, розмір щомісячної виплати готівкових коштів затверджуватимуть обласні та Київська міська державна адміністрації. Їх розмір визначатиметься шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті на 30 поїздок. Для осіб, які мають право на кілька пільг, буде призначатись щомісячна готівкова виплата найбільшою з них.

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пояснив, що затверджена урядом монетизація почне діяти після відповідного рішення місцевих чиновників і саме місцеві органи влади вирішуватимуть, яку форму надання пільг їм обирати (безготівкову або монетизовану). Також Павло Розенко запевнив, що 30 поїздок це мінімальна норма для пільговиків.

Варто додати, що рішення про монетизацію пільг на транспорті та в житлово-комунальній галузі українська влада відкладала кілька років. Ще у 2014 році, тодішній прем'єр Арсеній Яценюк обіцяв повністю реформувати систему пільг і субсидій. Однак виконати обіцяне тоді заважала відсутність єдиного реєстру отримувачів субсидій, а також Мінфіну ніяк не вдавалося оцінити вартість пільг і субсидій для держбюджету.

ВИСНОВОК: у березні 2018 року Кабмін реформував систему надання пільг на проїзд, запровадив монетизацію та запустив реєстр субсидіантів. Крім того, в Україні проведено децентралізацію місцевих бюджетів, необхідну для реформування системи пільг.