Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний запровадити ринкові умови у сфері управління житлом

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана забезпечити ефективне управління багатоквартирними будинками шляхом запровадження ринкових умов у сфері управління житлом.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-razi-neyakisno-nadanoyi-poslugi-z-upravlinnya-budinkom-yiyi-vartist-bude-pererahovuvatis-gennadij-zubko
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19
  • https://rozhyshche.rayon.in.ua/topics/4055-hto-bude-gospodarem-u-bagatopoverhivkah-rozhishcha
  • https://lenta.ua/ua/v-ukrayini-stvoryuyut-shche-odnu-inspektsiyu-yaka-uskladnit-zhittya-zhekam-14553/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-19

Результат

З 1 травня 2019 року вступили в дію зміни у сфері житлово-комунального господарства. Цього дня набув чинності закон «Про житлово-комунальні послуги». Цей документ вносить зміни у відносини між власниками житла, комунальними службами і тими, хто поставляє послуги. Відповідно до закону, «жеки» остаточно йдуть у минуле. Так, мешканці багатоквартирних будинків, в яких не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), зобов'язані будуть обрати собі управителя або керуючу компанію, щоб взаємодіяти з постачальниками послуг з прибирання територій, вивезення сміття та інших важливих робіт. Відповідно до закону, якщо вони цього не зроблять, то будуть змушені укладати прямі договори з усіма комунальними службами та підприємствами самостійно.

На початку червня 2019 року урядом було затверджено Порядок перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання або надання неякісної послуги. Новий Порядок дозволяє мешканцям сплачувати лише за фактично спожиті послуги. Дає право зменшити рахунки у разі неякісної послуги або її ненадання. Порядок встановлює чіткі взаємовідносини з управителем та дозволяє уникнути непорозумінь в частині нарахування плати.

Враховуючи те, що ринкові умови у сфері управління житлом створено, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».