Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Кириленко зобов'язаний забезпечити розвиток науки

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем’єр-міністром України В'ячеслава Кириленка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує В'ячеслава Кириленка забезпечити розвиток науки шляхом запровадження ефективної системи атестації наукових установ, грантової системи фінансування наукових досліджень, сприяння комерціалізації результатів наукових робіт та створення дієвої системи трансферу технологій.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://mon.gov.ua/ua/news/2019-go-naukovi-ustanovi-pochnut-ocinyuvati-za-novimi-pravilami-mon-rozrobilo-vidpovidnu-metodiku
  • https://www.minfin.gov.ua/news/view/minfin-planuie-pereity-do-novoi-systemy-finansuvannia-naukovykh-doslidzhen?category=bjudzhet
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/45096.html

Результат

У 2019 році в Україні розпочинається оцінювання наукових установ за новими правилами – його проводитимуть незалежні експерти на основі єдиних, прозорих критеріїв, з урахуванням специфіки кожного закладу. Від результатів залежатиме рівень державної підтримки. Старт державній атестації відкриває наказ Міністерства освіти і науки України від 17.09.2018 № 1008 «Деякі питання державної атестації наукових установ», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2018 року, яким затверджено методику оцінювання, а також положення про експертні групи та експертну комісію.

У березні 2019 року стало відомо, що у 2019 році запроваджується новий механізм фінансування наукових досліджень на конкурсній основі. Здійснювати відбір та надавати грантову підтримку досліджень і розробок українських вчених, попри їх відомче підпорядкування, буде Національний фонд досліджень, який було створено влітку 2018 року. У держбюджеті на 2019 рік для забезпечення діяльності Фонду передбачено 262 млн грн, що складає близько 4% від загального фонду фінансування науки в країні.

20 червня 2018 року Кабінет міністрів України ухвалив рішення про реалізацію проекту із організації діяльності Фонду державного стимулювання створення і використання винаходів (корисних моделей) та промислових зразків. Проект передбачає впровадження механізму фінансування створення і подальшого використання (комерціалізації) винаходів, розробок, корисних моделей та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Конкурсний відбір проектів, яким надаватиметься підтримка, здійснюватиме Мінекономрозвитку. Фонд буде наповнюватися за рахунок частини коштів, які надходять від сплати зборів за видачу охоронних документів у сфері інтелектуальної власності.

У лютому 2019 року стало відомо, що Міносвіти запустило проект зі створення центрів трансферу технологій, за допомогою яких дослідники зможуть впроваджувати в життя свої розробки, а бізнес знаходити нові ідеї. Перший Центр підтримки технологій та інновацій було відкрито 22 листопада 2018 року у Києві. 24 червня 2019 року відбулося підписання меморандуму про співпрацю між МЕРТ, Міносвіти, ГО «Національний офіс інтелектуальної власності» та ХОДА щодо відкриття Центру підтримки технологій та інновацій у Харкові.

Станом на червень 2019 року у рамках роботи Фонду державного стимулювання створення і використання винаходів триває прийом заявок на конкурс проектів із загальним бюджетом 100 мільйонів гривень.

Враховуючи те, що уряд забезпечував розвиток науки шляхом реалізації зазначених складових, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».