Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний запровадити механізми збереження та відтворення земельних ресурсів

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити механізми збереження та відтворення земельних ресурсів шляхом розвитку меліорації, рекультивації, нормування та стандартизації у галузі охорони земель.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2017-%D0%BF
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/249540139
  • https://land.gov.ua/uriad-vdoskonalyv-mekhanizm-zberezhennia-ta-vidtvorennia-rodiuchosti-%D2%91runtiv/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2498-19
  • https://pershij.com.ua/wp-content/uploads/2019/06/62225553_1586101431525840_3800970083283501056_n.jpg
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1532-19
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/vidteper-dozvil-na-specvodokoristuvannya-mozhna-oformiti-lajn
  • https://www.davr.gov.ua/search/all?psevd=%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F+

Результат

Протягом 2016-2019 років уряд запроваджував механізми збереження та відтворення земельних ресурсів.

З метою рекультивації земель у листопаді 2016 року було розпочато проект рекультивації земель лісогосподарського призначення у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Рішення уряду щодо проекту рекультивації земель визначає – спеціальний порядок отримання спеціального дозволу на користування надрами, у разі виявлення залишків бурштину, та затверджує примірний договір на проведення робіт з рекультивації між державними підприємствами підвідомчими територіальним органам Державного агентства лісових ресурсів України та виконавцями проекту. Також, протягом останніх років здійснювалася рекультивація лісів в інших областях.

У листопаді 2017 року урядом було схвалено постанову про внесення змін до Типового договору оренди землі, якими удосконалено механізм управління у сфері використання та охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів. Рішення сприятиме захисту інтересів орендодавців – власників земельних ділянок, а також збільшенню надходжень до місцевих бюджетів.

Протягом вересня-листопада 2017 року з метою регулювання та меліорації на прикордонних земельних ділянках уповноваженими урядів України, Польщі, Угорщини, Румунії, Білорусі було підписано Протоколи про співпрацю на транскордонних водах.

З метою розвитку меліорації також було ухвалено ряд нормативно-правових та законодавчих актів. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація» від 20.09.2016, при передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 10 років. До договору оренди землі включається зобов’язання орендаря здійснювати інвестиції у розвиток та модернізацію відповідних меліоративних систем і об’єктів інженерної інфраструктури та сприяти їх належній експлуатації.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» від 10.07.2018, особа, якій належить право користування істотною частиною масиву земель сільськогосподарського призначення, на якому здійснюється гідротехнічна меліорація, має право на компенсацію понесених витрат з гідротехнічної меліорації земельних ділянок, розташованих у такому масиві, або суміжних земельних ділянок, які не перебувають в її користуванні. Розмір компенсації та умови її сплати визначаються у договорі між цією особою та власником або користувачем земельної ділянки. З метою забезпечення належного еколого-меліоративного стану угідь, належної якості зрошувальної води, біологічної потреби культур та запобігання ризику розвитку процесів деградації ґрунтів Кабінет міністрів України встановлює нормативи екологічно безпечного зрошення, осушення та управління поливами або водовідведенням.

Враховуючи цю інформацію, програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».