Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль пообіцяв виключити солерудник із переліку стратегічних об’єктів державної власності

15 вересня 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв виключити солерудник в Тячівському районі із переліку стратегічних об’єктів державної власності, які не підлягають приватизації.
Архів
Сказано 15 вересня 2015 р.

Джерело

  • http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/12232.htm
  • Лист керівника апарату Закарпатської ОДА Петіка О.В.
  • Директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Ю.Лесьо
  • http://moskal.in.ua/?p=39911
  • http://moskal.in.ua/?p=40461
  • http://zakarpatpost.net/2018/08/30/moskal-rozpoviv-za-scho-joho-lyublyat-za-scho-ne-lyublyat-scho-chekaje-vid-vybriv-ta-skilky-v-noho-ohorontsiv/
  • https://youcontrol.com.ua/catalog/company_details/00383544/

Результат

Відповідно до листа Закарпатської ОДА від 16 грудня 2015 року, ДП «Солотвинський солерудник» включене до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, відповідно до Закону України від 7 липня 1999 року № 847-ХІV.

Впродовж 1998-2007 років експлуатація гірничих виробок на ДП «Солотвинський солерудник» здійснювалась в аварійному режимі, а з 2007 року видобувні роботи фактично зупинено. Різке збільшення притоку підземних вод та активний розвиток техногенного карсту призвели до суттєвого погіршення навколишнього середовища та порушення безпеки промислових і житлових об'єктів смт Солотвино. Згідно з висновками науково-експертних установ подальша експлуатація соляних ресурсів солерудника та надання послуг алергологічним лікарням є неможливими.

Враховуючи зазначене, 4 березня 2013 року Уряд прийняв рішення ліквідувати ДП «Солотвинський солерудник» Тячівського району Закарпатської області, для запобігання виникненню катастроф та можливих людських жертв (розпорядження № 107-р від 04.03.2013 року).

Станом на 16 грудня 2015 року для проведення ліквідації створене державне підприємство «Виробнича дирекція з ліквідації Солотвинського солерудника».

Відповідно до листа департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА від 21 березня 2016 року, інформація щодо стану ДП «Солотвинський солерудник» не змінилась.

Після призначення на посаду голови Закарпатської ОДА Геннадій Москаль ініціював внесення змін до Закону України "Про перелік об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації". Цей закон був прийнятий в 1999 році, і з того часу об'єкти, які неможливо приватизувати, за словами Г. Москаля, по-перше, повністю занепадають, а, по-друге, розкрадаються через різноманітні шахрайські схеми. Щоб не допустити остаточного розкрадання земель і майна, голова Закарпатської ОДА 6 березня 2018 року направив позов до Окружного адміністративного суду м.Києва з проханням визнати бездіяльність Верховної Ради України й примусити її розглянути законопроект.

Велика Палата Верховного Суду України своєю ухвалою від 8 травня 2018 року відкрила провадження за позовом Закарпатської облдержадміністрації до Верховної Ради України в справі роздержавлення колишніх винрадгоспів. Радвингоспи, як і солерудник, досі вважаються об’єктами стратегічного значення, які не підлягають приватизації.

За словами Геннадія Москаля від 30 серпня 2018 року Солотвино ніяк не можуть виключити зі списку об’єктів, що не підлягають приватизації. Проти цього "Артемсіль", бо в них надлишок. Законодавець забороняє приватизацію солотвинських шахт, як і закарпатських виноградників. "І от тут усе вода підмиває, а там усе диким лісом поросло. Їх просто розкрадають різними способами. Скільки підприємств, де введені якісь арбітражні керуючі, якісь ліві директори, є ті, які просто пороздавали землю…", - заявляє Москаль.

Станом на 24 квітня 2019 року порушено справу про банкрутство ДП «Солотвинський солерудник».