Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Насалик зобов'язаний забезпечувати реалізацію плану дій з енергоефективності

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Ігоря Насалика здійснювати реалізацію плану дій з енергоефективності, що передбачає: стимулювання виробництва електроенергії з відновлюваних та нетрадиційних джерел, підтримку проектів у рамках енергосервісних контрактів, стимулювання зменшення споживання енергії, імплементацію законодавства ЄС щодо енергетичної енергоефективності будівель, залучення недержавних інвестицій у підвищення енергоефективності об’єктів державної та комунальної власності.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://bakertilly.ua/news/id44270
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=4bd15112-be9b-49b2-9a4a-39684bc8f6ee&title=DerzhavniUstanoviZakupovuvatimutEnergoservisniPoslugiCherezProzorro
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/u-kiyevi-planuyetsya-modernizuvati-shche-blizko-100-navchalnih-zakladiv-zavdyaki-esko-mehanizmu
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/rezultati-uryadovoyi-politiki-skorochennya-spozhivannya-energiyi-ta-plani-na-najblizhchij-period
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2118-19
  • https://www.epravda.com.ua/news/2019/06/6/648523/
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf

Результат

Протягом 2016-2018 років спостерігається збільшення виробництва електроенергії альтернативними джерелами. Відповідно до Енергетичної стратегії на період до 2035 року, частка відновлюваних джерел у генерації електроенергії у 2020 році має складати 7%, а в 2025 – понад 13%. У 2018-му виробництво електроенергії альтернативними джерелами зросло на 736,1 млн кВт год (38,8 відсотка).

У жовтні 2017 року у системі ProZorro з’явився новий тип процедури – відкриті торги з закупівлі енергосервісу. Це означає, що державні заклади тепер зможуть закуповувати послуги компаній, які займаються підвищенням енергоефективності будівель, онлайн. Станом на червень 2019 року Київ є лідером за кількістю та сумою укладених енергосервісних договорів, а саме – 119 контрактів вартістю понад 100 млн гривень.

З метою стимулювання зменшення споживання енергії уряд: реалізовував урядову програму «теплих» кредитів для населення; забезпечував комерційний облік теплової енергії; запроваджував та поступово зменшував соціальні норми споживання газу для субсидіантів; забезпечував імплементацію європейського законодавства (в рамках Енергетичного Співтовариства); реалізовував інформаційну компанію з популяризації енергоефективної поведінки споживачів та переваг використання ВДЕ; збільшував потужності на ВДЕ.

З метою імплементації законодавства ЄС щодо енергетичної енергоефективності будівель у липні 2017 року було ухвалено Закон України «Про енергетичну ефективність будівель». Прийняття законопроекту забезпечило врегулювання правових та організаційних засад діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Законопроект попередньо був погоджений Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та відповідає вимогам положень Директиви ЄС 2010/31/ЄС «Про енергетичну ефективність будівель».

Здійснювалося підвищення енергоефективності об’єктів місцевих та центральних органів виконавчої влади внаслідок реалізації енергоефективних заходів через механізм енергосервісу та запровадження систем енергомоніторингу/енергоменеджменту. В українські проекти енергоефективності за останні роки було інвестовано 2,5 мільярда євро.

Враховуючи те, що уряд забезпечував реалізацію плану дій з енергоефективності, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».