Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Тука пообіцяв залишити посаду, якщо не буде доведено до кінця розслідування по розстрілу мобільної групи

9 вересня 2015 року керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що розслідування розстрілу 3 вересня мобільної групи - тест для влади. Він додав, якщо це розслідування не буде доведено до логічного кінця - він залишить посаду.
Архів
Сказано 9 вересня 2015 р.

Джерело

  • http://zn.ua/POLITICS/georgiy-tuka-rassledovanie-rasstrela-mobilnoy-gruppy-test-v-sluchae-ego-provala-vlastyu-mne-ne-sostavit-truda-osvobodit-kreslo-188072_.html
  • http://ua.112.ua/suspilstvo/tuka-zadovolenyi-khodom-rozsliduvannia-rozstrilu-mobilnoi-hrupy-pid-shchastiam-261694.html
  • http://news.liga.net/news/politics/7830284-za_rasstrel_mobilnoy_gruppy_na_luganshchine_nikto_ne_nakazan_tuka.htm
  • https://www.facebook.com/george.tuka/posts/880884782025926
  • http://ukr.lb.ua/news/2016/02/15/327915_dvoh_biytsiv_92i_brigadi_zatrimali.html
  • http://www.ukrinform.ua/rubric-politycs/1982645-georgij-tuka-golova-vijskovocivilnoi-administracii-luganskoi-oblasti.html
  • http://rus.newsru.ua/ukraine/12apr2016/endru.html
  • http://www.president.gov.ua/documents/1942016-20065

Результат

30 вересня 2015 року голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що задоволений ходом розслідування розстрілу мобільної групи під Щастям. Він додав, що розслідування ведеться активно, та отримує практично два-три рази на тиждень звіт від слідчих. Про підсумки розслідування Тука пообіцяв повідомити пізніше - лише після того як справа отримає логічне завершення.

14 грудня 2015 року керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука повідомив, що влада не пройшла тест щодо розслідування вбивства співробітника СБУ і учасника мобільної групи з протидії контрабанді Андрія Галущенко (позивний Ендрю) під Щастям. Тука вважає, що це пов'язано з тим, що в процес кришування контрабанди і, відповідно, в розслідування таких злочинів, залучено "багато людей".

19 січня 2016 року Георгій Тука повідомив, що слідство по розстрілу мобільної групи вийшло на організацію наркотрафіку в області, керування трафіком здійснюється високопосадовцями (іноді - в формі), які знаходяться навіть не в Україні. Він наголосив, що слідчі ГВП стикаються з шаленим супротивом, але продовжують розслідування.

Військова прокуратура сил АТО в п'ятницю та неділю (12 та 14 лютого) затримала двох демобілізованих бійців 92-ї бригади ЗСУ за підозрою в обстрілі зведеної мобільної групи. Підозри проти Долженка та Свідра ґрунтуються на тому, що в 92-й бригаді, крім них, ніхто цього зробити не міг, 100% алібі на момент вибуху слідство пояснює тим, що вони встановили міни заздалегідь та повернулися в розташування роти і вдавали, що сплять.

15 березня 2016 року Георгій Тука повідомив, що слідство продовжує збирати докази у цій справі, декілька днів тому він отримав копію експертизи. За словами Георгія Туки, він повністю задоволений ходом розслідування.

12 квітня 2016 року слідчий суддя Краматорського міського суду Донецької області Андрій Лутай за підсумками засідання суду постановив продовжити термін дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту на 2 місяці, до 9 червня 2016 року включно для підозрюваного старшини розвідроти 92-ї бригади ЗСУ Олександра Свідра ( позивний "Змій").

В ході засідання прокурор, начальник відділу процесуального керівництва Військової прокуратури сил АТО Микола Чорнага повідомив, що Свідро проходить і по другому кримінальному провадженню, пов'язаному з незаконним зберіганням боєприпасів (за словами екс-розвідника, це кілька магазинів з патронами для пістолета, які він забув в своєму бронежилеті).

Сторона захисту на засіданні заявляла про необхідність скасування домашнього арешту, мотивуючи це як належним виконанням підозрюваним своїх обов'язків, так і відсутністю доказів причетності Свідра до вбивства.

Підозрюваний у розстрілі групи "Ендрю" Олександр Свідро повністю заперечує звинувачення в причетності до злочину і запевняє, що у нього є алібі, оскільки в ніч підриву мобільної групи він знаходився в розташуванні бригади в сек. Геївка, про що є відповідні свідчення свідків. "Змій" також повідомив, що за період його перебування під домашнім арештом ніяких нових слідчих дій з ним не проводилося, слідчі не дзвонили, за винятком одного дзвінка з метою виклику в суд. Також йому не повідомляли про появу нових матеріалів у справі.

29 квітня 2016 року Георгій Тука був звільнений з посади голови Луганської обласної державної адміністрації.