Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль запевнив, що сприятиме відновленню Днів добросусідства з Польщею

12 серпня 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль запевнив, що сприятиме відновленню Днів добросусідства з Польщею
Виконано
Сказано 12 серпня 2015 р.

Джерело

  • http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/12009.htm
  • http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/12501.htm
  • http://zak.depo.ua/ukr/zak/yak-moskal-u-polshi-transkordonne-spivrobitnitstvo-nalagodzhuvav-29022016132400
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2783
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2816
  • Лист голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля
  • http://moskal.in.ua/?p=41669
  • http://moskal.in.ua/?p=41695

Результат

28 жовтня 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль під час зустрічі з головою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінським підняв питання про відкриття пішого та велосипедного переходу на кордоні Закарпаття та Польщі. Геннадій Москаль наголосив на доцільності проведення Днів добросусідства з польським Підкарпатським краєм, аби люди по обидва боки кордону мали можливість зустрічатися та спільно проводити культурні програми.

29 лютого 2016 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль здійснив робочу поїздку в Польщу і взяв участь у міжнародній конференції "Європа Карпат" у місті Перемишль. Під час конференції Москаль зустрівся з воєводою Підкарпатського воєводства Євою Леніар. Керівники обговорили питання транскордонного співробітництва, серед яких - відкриття пункту пропуску на українсько-польському кордоні в межах Закарпатської області, проведення Днів добросусідства України та Польщі.

22 квітня 2017 року прикордонні регіони України та Румунії відзначили Дні добросусідства.

13 травня 2017 року на Дні добросусідства України й Словаччини продовжили дію Меморандуму про співпрацю між прикордонними регіонами.

Відповідно до листа Закарпатської ОДА від 12 червня 2017 року питання проведення Днів добросусідства з Польщею не вдалось вирішити, оскільки польська сторона на неодноразові звернення з боку ОДА не відповідає взагалі. Востаннє Дні добросусідства України й Польщі в межах Закарпатської області проводились в 2002 році.

Протягом 14-15 вересня 2018 року на українсько-польському кордоні в межах Закарпаття та Підкарпатського воєводства проходили Дні добросусідства України та Польщі. Після 16-річної перерви Закарпатська область та Підкарпатське воєводство відновили українсько-польські Дні добросусідства з ініціативи Геннадія Москаля. Захід за участі представників органів влади прикордонних регіонів, дипломатичних та консульських установ, громадських організацій, ділових кіл, прикордонної та митної служб відбувся по обидві сторони кордону і мав дуже насичену програму. Водночас Геннадій Москаль зауважив, що стримуючим фактором у розвитку добросусідських відносин є відсутність прямого зв'язку та пункту пропуску на спільному кордоні. Метою українсько-польського Дня добросусідства є розвиток подальшої євроінтеграції, створення простору для налагодження співпраці між громадами та зростання ділової активності прикордонних регіонів, зокрема у сфері туризму. Сторони підтримали ідею проводити Дні добросусідства між Україною та Польщею частіше і супроводжувати такі свята спільними досягненнями у транскордонному співробітництві.