Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль пообіцяв сприяти відновленню фінансування програми протипаводкового захисту

27 липня 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль пообіцяв ініціювати зустріч з прем’єр-міністром, міністром екології та природних ресурсів та міністром фінансів з метою продовження фінансування програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатські області, яка має забезпечити захист населених пунктів та сільськогосподарських угідь, не фінансується з 2013 року. 22 листопада 2015 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що зробить все можливе, щоб з 2016 року відновити повноцінне фінансування протипаводкової програми й мінімізувати руйнівні наслідки стихії.
Виконано
Сказано 27 липня 2015 р.

Джерело

  • http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/11874.htm
  • http://www.carpathia.gov.ua/ua/publication/content/12628.htm
  • Лист керівника апарату Закарпатської ОДА Петіка О.В.
  • http://buvrtysa.gov.ua/newsite/?p=10169
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2314
  • http://novyny.online.ua/758425/pavodok-na-zakarpatti-stav-rekordnim-za-10-rokiv-zyavilisya-foto-i-video/
  • http://transkarpatia.net/transcarpathia/voice/print:page,1,74981-na-zakarpatt-neobhdno-vdnoviti-fnansuvannya-protipavodkovih-zahodv.html
  • http://tyachivnews.in.ua/novini/zakarpattya/15409-pavodku-cogo-roku-zakarpatcyam-ne-uniknuti-vdeo.html
  • http://moskal.in.ua/?p=39739
  • http://moskal.in.ua/?p=39679

Результат

Відповідно до листа Закарпатської ОДА від 16 грудня 2015 року, Закарпатська ОДА неодноразово зверталась у 2015 році та минулих роках до Уряду України щодо необхідності систематичного і щорічного фінансування з державного бюджету робіт з протипаводкового захисту області у обсягах затверджених Законом України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року» за напрямком «Комплексний протипаводковий захист у басейні р. Тиси», однак в останні роки таке фінансування було відсутнє.

7 листопада 2016 року керівник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак заявив, що у Закарпатській області за дві доби випала місячна норма опадів, в результаті чого стався найбільший паводок за останні 10 років. Він зауважив, що протягом останніх чотирьох років держава не фінансує протипаводкову програму, а часткове фінансування з обласного бюджету у розмірі 30% від потреб проблему не вирішує.

Починаючи з 2007-го року, недофінансування програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області становить близько 400 мільйонів гривень. Будівництво польдерів та протипаводкових ємностей у горах мало розпочатись ще у 2008 році, але через відсутність коштів протипаводкові споруди не зводять, так само як і не ремонтують навіть пошкоджені ділянки гідротехнічних споруд, не кажучи вже про спорудження нових. 14 грудня 2016 року народний депутат України Василь Петьовка звернувся до Прем’єр-міністра України із запитом передбачити у 2017 бюджетному році кошти на фінансування протипаводкової програми «Тиса» та Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки.

3 лютого 2017 року начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак заявив, що паводку цього року закарпатцям не уникнути через те, що Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса не фінансується вже більше 4 років (відео:02:40).

10 лютого 2018 року після неодноразових поїздок Геннадія Москаля у ДАВРУ і відповідних письмових звернень від Закарпатської облдержадміністрації, Державне агентство водних ресурсів виділить Закарпаттю 25,5 мільйонів на протипаводкові заходи. Частина грошей буде залучена для реконструкції лівобережної дамби на р. Тиса біля сіл Теково та Гетиня Виноградівського району, а також відновлення захисних споруд на р. Боржава в с.Вільхівка Іршавського району.