Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Зубко зобов'язаний створити ефективну систему максимального повторного використання твердих побутових відходів

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем’єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Геннадія Зубка створити ефективну систему максимального повторного використання твердих побутових відходів у господарському обігу як вторинних ресурсів та забезпечити збільшення частки їх утилізації.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.facebook.com/zubko.gennadiy/photos/a.1569586253323549/2295820320700135/?type=3&theater
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2646409-rozdilne-zbiranna-vidhodiv-comu-ukraina-tupcue-na-misci.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnogo-planu-upravlinnya-vidhodami-do-2030-roku?fbclid=IwAR2qQSadRbXxSHeGUq1ulk_TzBsEVYVxm8-l_HcMemlW242ObfmSqQ5r9nE
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/ostap-semerak-uryad-shvaliv-nacionalnij-plan-upravlinnya-vidhodami-do-2030-roku
  • https://menr.gov.ua/news/33413.html
  • https://ukr.segodnya.ua/economics/gkh/novye-pravila-dlya-domashnego-musora-kak-ukraincam-pridetsya-sortirovat-othody-1264392.html

Результат

З метою створення ефективної системи максимального повторного використання твердих побутових відходів було створено Нацплан управління відходами до 2030 року, який уряд затвердив лише у лютому 2019 року. І паралельно разом з обласними державними адміністраціями було розпочато підготовку регіональних планів управління відходами – інвестиційних планів для кожної окремої області. Реформування сфери управління відходами також потребувало ухвалення нової законодавчої бази, яка б дозволила реалізовувати реформу у сфері відходів на практиці. За словами профільного віце-прем'єра Зубка, затверджений план спрямований на побудову в Україні системи управління відходами на основі стандартів ЄС та економіки замкненого циклу.

За словами міністра екології Семерака, результати реформування сфери управління відходами громадяни України зможуть побачити після схвалення регіональних планів управління відходами, які регіони мають розробити у рамках реалізації Національного плану управління відходами.

У травні 2019 року уряд схвалив рамковий законопроект «Про управління відходами». Зокрема, законопроект передбачає запровадження ієрархії управління відходами та розширеної відповідальності виробника, системи довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Станом на червень 2019 року законопроект не ухвалено, а в країні для сортування сміття зовсім мало відповідної інфраструктури.

Враховуючи те, що створення ефективної системи максимального повторного використання твердих побутових відходів перебуває на початкових етапах реалізації, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».