Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Кириченко пообіцяв домогтись посилення державного контролю щодо оренди землі

23 вересня 2015 року на позачергових виборах до Верховної Ради України кандидат в народні депутати від «Радикальної партії Олега Ляшка» Олексій Кириченко у передвиборній програмі пообіцяв домогтись запровадження права оренди землі під жорстким контролем держави.
Виконано
Сказано 23 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60199
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62449
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=63222

Результат

Дана партійна обіцянка отримає статус «виконано» тому, що нардепи «РПЛ» підтримували та висували перспективні законодавчі ініціативи про посилення державного контролю щодо оренди землі. Вони є авторами законопроектів «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» №7060 та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» № 6049-д.

12 лютого 2015 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)” №1580 в цілому. Закон суттєво зменшує кількість умов договору оренди землі. Відтепер, щоб договір оренди землі вважався укладеним, він повинен містити лише такі пункти: об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки), строк дії договору оренди та суму орендної плати із зазначенням її індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку внесення і перегляду та умови стягнення за несплату. Фракція «Радикальної партії Олега Ляшка» одноголосно підтримала дану ініціативу.

19 квітня 2016 року члени «РПЛ» в більшості підтримали проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель №4355 за основу. Головним завданням законопроекту було встановити, що надання повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель. Станом на 2019 рік законопроект очікує на друге читання.

22 травня 2018 року у ВРУ було ухвалено в першому читанні проект закону №7060 про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності. Законопроектом передбачається удосконалення механізму контролю щодо передачі землі в оренду. Зокрема, передбачається зменшення корупції в земельних відносинах шляхом запровадження суттєвих обмежень у використанні та обтяжень речових прав на земельні ділянки, набуті у приватну власність в порядку безоплатної приватизації із земель державної та комунальної власності, а також одержаних у користування у поза аукціонному порядку. Станом на травень 2019 року законопроект очікує другого читання у ВРУ.

20 серпня 2018 року у співавторстві з членами «РПЛ» було ухвалено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні № 6049-д. Завданням законопроекту було надати органам місцевого самоврядування право тимчасового розпорядження землями колективної власності шляхом передачі їх в оренду до моменту державної реєстрації права власності на них.