Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Романюк обіцяє стимулювання впровадження новітніх енергозберігаючих технологій

Мер міста Луцька Микола Романюк обіцяє втілювати в життя свою передвиборчу програму, згідно з якою передбачено стимулювання впровадження новітніх енергозберігаючих технологій.
Виконано
Сказано 31 жовтня 2010 р.

Джерело

  • http://www.volynnews.com/news/city/romanyuka_zvynuvatyly_u_nevykonanni_peredvyborchykh_obitsyanok/
  • http://www.volynpost.com/news/1803-romanyuk-rozpoviv-na-scho-meriia-bude-braty-kredyty
  • Лист заступника міського голови, керуючого справами виконкому Ю.Вербича
  • Лист міського голови Луцька М. Романюк
  • http://www.lutsk.ua/fast-news/mykola-romanyuk-zustrivsya-z-zhurnalistamy-z-inshyh-regioniv-ukrayiny
  • Лист першого заступника голови міської ради Луцька Яковлева Т.

Результат

У 2011 році міська рада затвердила Муніципальний енергетичний план міста. Цей документ визначає основні напрями місцевої політики у сфері енергозаощадження та впровадження новітніх енергозберігаючих технологій. Крім того, мерія подала заявку на участь у проекті «Енергія для східних мерів» та на участь у програмі транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна», що дасть змогу залучити міжнародні інвестиції на впровадження енергозберігаючих заходів.

У 2011-2012 роках міською владою впроваджено 82 енергозберігаючих заходи різного спрямування та різної вартості на загальну суму 17 млн. 127 тис.грн. Це дозволить зекономити 3691 тону умовного палива. Загальна вартість зекономлених енергоносіїв становить понад 9 млн.грн.

У 2012 році міська рада затвердила «План дій щодо сталого енергетичного розвитку міста Луцька до 2020 року». План є головним стратегічним документом, який показує, яким чином місто планує зменшити енергоспоживання та скоротити викиди парникових газів на 20 відсотків до

2020 року, впливаючи цим на глобальне потепління в світі.

Відповідно до листа міської ради від 5 лютого 2015 року, за період 2013-2014 років, у бюджетній сфері, та житлово-комунальному господарстві міста було впроваджено енергозберігаючих заходів на загальну суму 23,6 млн. грн.

22 квітня 2015 року у рамках проекту «Схід-Захід: Редакції за обміном», який реалізовує «Інтерньюз-Україна», Микола Романюк зустрівся з журналістами з інших регіонів України і розповів про впровадження енергозберігаючих заходів. Зокрема, підписано угоду про отримання кредитних коштів від ЄБРР у розмірі 10 млн євро на реалізацію проекту модернізації системи теплопостачання міста Луцька. Крім того, у рамках угоди місто отримає 4 млн євро, які спрямують на встановлення ІТП у 200 багатоповерхівках та котла на альтернативному паливі. У рамках проекту планується провести модернізацію обладнання на котельнях, замінити мережі тощо. Активна співпраця ведеться й з НЕФКО. У її рамках вже проведено ряд енергоощадних заходів у бюджетних закладах.

Відповідно до листа Луцької міської ради від 2 липня 2015 року, У 2014 році було підписано: - договір гранту між Луцькою міською радою, ДКП «Луцьктепло» та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля на суму 4 млн. євро; - кредитний договір між ДКП "Луцьктепло" та ЄБРР на суму до 10 млн. євро. На даний час здійснюються підготовчі заходи для отримання коштів на реалізацію даного проекту. У 2014 році місто реалізовувало заходи проекту з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО). Кошти проекту були використані для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах, що фінансуються з міського бюджету. У 2014 році в закладах було встановлено вікна та двері, здійснено балансування системи опалення, модернізовано систему освітлення, встановлено за радіаторні рефлектори, відновлено теплову ізоляцію трубопроводів, здійснено часткову модернізацію басейнів у ДНЗ №11 та гімназії №21, у ДНЗ №21, 11, ЗОШ №5 та гімназії №21 встановлено індивідуальні теплові пункти, також утеплено басейн та частину фасадів гімназії №21. На даний час проводяться роботи по утепленню фасаду даного закладу за кошти третього траншу від НЕФКО у розмірі 219 тис. грн. закінчення робіт у гімназії №21 планується за рахунок коштів нового кредиту НЕФКО.