Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Скрипник пообіцяв домогтись формування нової воєнної доктрини України

На позачергових виборах 2014 року кандидат в народні депутати України від політичної партії "Об' єднання "Самопоміч" Олексій Скрипник в програмі пообіцяв домогтись формування нової воєнної доктрини України шляхом ефективної взаємодії парламенту, Президента та Уряду.
Виконано
Сказано 20 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=185
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=185
  • http://news.liga.net/ua/news/politics/4525644-verkhovna_rada_rozshirila_povnovazhennya_rnbo.htm
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52807
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=210
  • http://www.rnbo.gov.ua/news/2253.html
  • http://www.president.gov.ua/news/nova-voyenna-doktrina-vihodit-z-trivalosti-zagrozi-z-boku-ro-35907
  • http://www.president.gov.ua/news/prezident-zatverdiv-novu-redakciyu-voyennoyi-doktrini-ukrayi-36019
  • http://www.president.gov.ua/documents/5552015-19443
  • http://news.liga.net/articles/politics/6724892-novaya_voennaya_doktrina_ukrainy_10_klyuchevykh_polozheniy.htm

Результат

25 грудня 2014 року Верховна Рада України ухвалила новий Закон про Раду національної безпеки і оборони. За це рішення проголосували 253 депутати. Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту №1343, цим актом "пропонується привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність з Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО". Проектом, зокрема, передбачається розширити компетенцію РНБО в частині таких повноважень, як прийняття рішення про невідкладні заходи щодо розв'язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координація та контроль діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби з злочинністю тощо. Більше того, проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, введені в дію указами президента України, є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади. Крім того, апарат Ради національної безпеки і оборони України визначається юридичною особою. Народний депутат України Олексій Скрипник підтримав даний законопроект.

2 вересня 2015 року Рада національної безпеки і оборони України схвалила і запропонувала для затвердження Президенту України проект нової редакції Воєнної доктрини України. Воєнна доктрина України є концептуальним документом, що аналізує сутність і характер сучасних воєнних конфліктів, визначає принципи і шляхи запобігання їх виникненню, підготовку держави до загрози воєнного конфлікту, застосування воєнної сили для захисту державного суверенітету, територіальної цілісності, інших життєво важливих національних інтересів. Воєнна доктрина України базується на Стратегії національної безпеки України та є базовим документом оборонного планування і основою для розроблення концепцій та державних програм реформування та розвитку Збройних Сил, інших військових формувань, озброєння та військової техніки, оборонно-промислового комплексу. Нова Воєнна доктрина України визначає Російську Федераціювійськовим супротивником України та умови звільнення тимчасово окупованих територій України; виходить з високої вірогідності великомасштабного застосування проти України військової сили як найголовнішої загрози національній безпеці України у воєнній сфері; підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію; визначає ознаки виникнення збройного конфлікту всередині України, в тому числі інспірованого іноземними державами; враховує збільшення ролі інформаційно-психологічних операцій; формулює заходи щодо підготовки держави до оборони, необхідні для відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності держави, а також завдання розвитку оборони та безпеки потенціалу України як необхідної умови відсічі збройної агресії.

У цей же день Президент України Петро Порошенко зазначив, що у фінальній редакції документа повинно бути чітко відображено, що Військова доктрина передбачає досягнення не тільки критеріїв, а й повноцінного членства України в НАТО.

24 вересня 2015 Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року «Про нову редакцію Воєнної доктрини України».